Virus koji uzrokuje rak / Kampanja 'BUDI mRAK' protiv HPV-a: 'Cijepljenje je besplatno za sve mlade do 25. godine'

Svaki drugi roditelj u Hrvatskoj ne zna da HPV može uzrokovati čakšest vrsta raka

12.9.2020.
20:30
VOYO logo

Kampanja ''BUDI mRAK'', kojoj je cilj prevencija i cijepljenje protiv HPV-a ide dalje.
I usmjerena je na roditelje, budući da oni odlučuju o cijepljenju svoje djece.

 Cjepivo je besplatno za sve učenike osmih razreda, a do kraja ove godine i za sve mlade do 25. godine. Svaki drugi roditelj u Hrvatskoj ne zna da HPV može uzrokovati čak 6  vrsta raka. Svaki treći  ne zna da postoji besplatno cjepivo. Tu mogućnost iskoristila je studentica Jana, koja se cijepila.

''Cijepila sam se protiv HPV-a zato što želim biti odgovorna za svoje zdravlje i smatram da je izuzetno bitno biti zdrav'', rekla je Jana Jelenić, koordinatorica ''BUDI mRAK'' kampanje.

Image
Virus ne miruje /

U Virovitičko-podravskoj županiji 16 novooboljelih: Zaraženi su medicinari, djeca, adolescent...

Image
Virus ne miruje /

U Virovitičko-podravskoj županiji 16 novooboljelih: Zaraženi su medicinari, djeca, adolescent...



Upravo je nastavak kampanje '' Budi mRAK'' usmjeren na roditelje učenika osmih razreda i srednjih škola, jer oni donose odluku o cijepljenju svoje djece. Sve potrebne informacije bit će im dostupne od listopada na stranicama Ministarstva obrazovanja.

''Imamo 9-valentno cjepivo u programu cijepljenja i imamo mogućnost cijepljenja i za djevojke i za mladiće. To nemaju sve zemlje tako, prema tome bilo bi dobro kad imaju tu mogućnost da ljudi to iskoriste na dobrobit svoje djece'', rekla je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Cjepivo je do kraja ove godine besplatno i za sve mlade do dvedeset i pete godine.

''Muškarci nisu samo komarci, u smislu prenositelja bolesti. I žene i muškarci mogu biti i subjekti i prenositelji bolesti'', kazao nam je Mihael Skerlev iz Hrvatskog društva za spolno prenosive bolesti. 

Grad Zagreb prvi je uveo besplatno cijepljenje za osmaše.

''Nažalost u protekloj školskoj godini 19/20 smo imali nešto manji odaziv, nego u godini 18/19 kad smo postigli najbolju dosad procijepljenost u Gradu Zagreb govorim, nekih 32 posto'', rekla je Tatjana Petričević Vidović, specijalistica školske medicine u NZJZ-u ''Dr. Andrija Štampar''.

Humani papiloma virus je uzročnik raka vrata maternice. Zahvaljujući cjepivu protiv infekcije, u 21. stoljeću ova se zloćudna bolest može izbjeći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo