DEJAN KOVAČ / 'Kao predsjednik vjerojatno ću otići u Jasenovac, za Bleiburg nisam siguran'

Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Uskoro neće biti važno pitanje gdje si bio '91. nego gdje si bio 2019., poručio je

24.8.2019.
14:50
Luka Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Nezavisni predsjednički kandidat Dejan Kovač poručio je u subotu da, dok se Hrvatskoj približava recesija i kriza, neki se još uvijek bave ustašama i partizanima. Ustvrdio je kako će kao predsjednik vjerojatno otići u Jasenovac, a za Bleiburg nije siguran.

"Dolazi recesija, dolazi kriza i ako sljedeći sastav Vlade ne provede ozbiljne reforme, uskoro neće biti važno pitanje gdje si bio '91. nego gdje si bio 2019. Mi se i dalje bavimo partizanima i ustašama, to jest našim djedovima, umjesto da se bacimo u koštac s problemima naše djece", kazao je Kovač tijekom posjeta Renesansnom festivalu u Koprivnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdilo je i kako je došlo vrijeme za uvođenje renesanse u isluženi politički sustav te je dodao da je kandidat produktivne, a ne birokratske Hrvatske.

Na pitanje kako će se odrediti prema temama Drugoga svjetskog rata, odnosno hoće li kao predsjednik odlaziti u Jasenovac i Bleiburg, Kovač je kazao da će stratišta iz tog doba obilaziti kako bi zapalio svijeće žrtvama, a ne da bi prodavao političke floskule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao predsjednik, na Jasenovac ću vrlo vjerojatno otići, ali za Bleiburg nisam siguran", poručio je Kovač.

Na pitanje, kome bi pružio potporu - Kolindi Grabar Kitarović ili Zoranu Milanoviću, ako sam ispadne u prvom krugu predsjedničkih izbora, Kovač je uzvratio kako nijedno od njih dvoje nije kvalitetan kandidat, a otkrio je i da je na prošlim predsjedničkim izborima glasovao za Ivu Josipovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas o Podravci odlučuju politički kadrovi, a ne tržište

Kovač se osvrnuo i na mogućnost privatizacije koprivničke Podravke te sličnih tvrtki u kojima država posjeduje vlasnički udio. Rekao je da će kao predsjednik predložiti Vladi da proda dionice tih tvrtki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predložio bih da se ta prodaja realizira na način kako je tekla prodaja HT-ovih dionica. Odnosno, pravo prvokupa trebali bi imati građani koji će kasnije odlučiti hoće li dionice prodavati na slobodnom tržištu ili će ih zadržati. Danas o Podravci odlučuju politički kadrovi i lobiji, a ne tržište", izjavio je Kovač koji se zauzima za liberalizaciju tržišta i imovine. Napomenuo je da je Hrvatska peta zemlja po državnoj imovini u EU, a da su ispred nas samo skandinavske zemlje.

Želi, kaže, vidjeti što više hrvatskih proizvoda diljem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja uloga kao predsjednika bit će u tome da restrukturiram postojeću birokratsku diplomaciju. Ona će ubuduće povezivati naše firme s inozemnim tržištima, a neće samo boraviti u stranim zemljama na račun poreznih obveznika. Današnja diplomacija mora služiti poput trgovačkih putnika i tako se treba valorizirati rad svakog diplomata", naglasio je.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo