Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
povratak zločinca

Kapetan Dragan stigao u Split, čeka na ispitivanje: 'Izgleda kao oronuli starac'

Dragan Vasiljković kombijem putuje u Split s obzirom da splitsko tužiteljstvo protiv njega vodi istragu zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva

RTL/Hina/ 9.7.2015. u 11:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, kojeg Hrvatska tereti za ratni zločin, stigao je u četvrtak iza 15 sati u splitski zatvor na Bilicama, a u roku od sljedećih 16 sati trebao bi biti ispitan na Odjelu za ratne zločine Županijskog državnog odvjetništva.

Do zatvora su ga u organizaciji Ministarstva pravosuđa i pod posebnim mjerama opreza doveli policajci u kombiju i sada ga čeka standardni zatvorski protokol kojeg prolaze svi zatvorenici. Prvo će mu biti izmjerena težina i visina. Zatvorski liječnik će obaviti pregled, utvrditi pije li lijekove i koje, a na kraju slijedi predaja njegovih stvari s kojima je ušao u zatvor.

Image
'bolje na nekom drugom mjestu'

Srbijanski ministar pravosuđa sumnja da će Vasiljković imati pošteno suđenje u Hrvatskoj

Image
'bolje na nekom drugom mjestu'

Srbijanski ministar pravosuđa sumnja da će Vasiljković imati pošteno suđenje u Hrvatskoj

Zbog osjetljivosti situacije Vasiljković će, kako se doznaje, biti smješten u posebno zatvorsko krilo i u ćeliji će biti sam daleko od ostalih zatvorenika koje neće susretati.

U petak ujutro će kombijem biti prebačen na splitsko Županijsko državno odvjetništvo gdje će ga ispitati uz prisutnost državnog odvjetništva iz Šibenika i njegovog branitelja po službenoj dužnosti, splitskog odvjetnika Darka Stanića. Vasiljković tada može izjaviti kako ne želi da ga brani odabrani odvjetnik, a sudu preostaje da u vrlo kratkom vremenu nađu zamjenskog branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image

Kapetan Dragan u Splitu

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
Image

Kapetan Dragan u Splitu

Miranda Cikotic/PIXSELL

Vasiljković je došao u Zagreb u 11,38 sati nakon čega će biti odveden u Split s obzirom da splitsko tužiteljstvo protiv njega vodi istragu zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva.

Putnik koji je u avionu sjedio pored Vasiljkovića rekao je da 'izgleda kao oronuli starac'. 

Upravo se čita

Image
još jedan opoziv

Ovaj proizvod povlači se iz trgovina jer sadrži hepatitis E virus

"Bio je u pratnji četvorice policajaca, bez lisica. Stavili mu kapu da ga ljudi ne prepoznaju. Bio je miran i nije ništa komentirao", ispričao je. 

"Dragan Vasiljković je nakon duge pravne bitke koja je počela prije devet godina izručen Hrvatskoj i nalazi se u Hrvatskoj. Dalje će biti procesuiran kao svaki drugi optuženik", izjavio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Miljenić je komentirao i izjavu srbijanskog ministra pravosuđa Nikole Selakovića, koji je rekao kako bi bilo bolje da se Draganu Vasiljkoviću ne sudi u Hrvatskoj jer sumnja da će imati pravedno suđenje.

"Neka oni ispune minimum uvjeta u svom pravosuđu. Suđenje će biti pošteno, kao i svako drugo u Hrvatskoj, a kolega neka se bavi svojom zemljom i pravosuđem", rekao je Miljenić.

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Image
Robert Anic/PIXSELL

(FOTO: Robert Anic/PIXSELL) 

"Hrvatska država brani i štite svoje zakone, provodi pravdu i izručenje Dragana Vasiljkovića, kapetana Dragana, jedna je epizoda na tom putu", kazao je u četvrtak premijer Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na novinarsko pitanje da prokomentira današnje izručenje Hrvatskoj Dragana Vasiljkovića, Milanović je rekao da svi oni koji su kršili ratno pravo moraju strepiti da će kad tad biti uhićeni i privedeni pravdi, ma kako se zvali "i kojoj god zastavi služili".

Splitski odvjetnik Darko Stanić, koji Vasiljkovića brani po službenoj dužnosti, očekuje da će optužnica protiv Vasiljkovića biti podignuta odmah nakon što ga ispitaju tužitelji s obzirom da je bilo dovoljno vremena da se prikupi sav dokazni materijal.

Vasiljković u roku od 24 sata treba biti predan pritvorskom nadzorniku, koji o tome izvješćuje županijsko državno odvjetništvo u Splitu, dok bi u roku od 16 sati trebalo osigurati njegovo prvo ispitivanje. Tek nakon toga ide eventualni prijedlog za određivanje istražnog zatvora, rekao je Stanić.

Pretpostavlja da će Vasiljković, kojega se tereti da je jedan od vođa srpskih paravojnih snaga tijekom pobune u Hrvatskoj, izabrati branitelja po svojem izboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Image
Robert Anic/PIXSELL

(FOTO: Robert Anic/PIXSELL) 

Splitsko tužiteljstvo sumnjiči ga da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije, odnosno da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Sumnja se i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na policijsku postaju u Glini te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Tijekom tog napada su, prema sumnjama tužiteljstva, oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana njihova imovina,te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Naknadno je šibensko Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo zahtjev za proširenje istrage zbog sumnje da je odgovoran za ratni zločin protiv zarobljenika i civila od sredine 1991. i početkom 1992. na području Knina.

Istraga protiv Vasiljkovića vođena je u Šibeniku, ali je rješenjem Vrhovnog suda od rujna 2010. određeno da se postupak premjesti u Split, jedno od ukupno četiri sudska sjedišta na kojima se prema Zakonu o kaznenom postupku procesuiraju ratni zločini.

Vasiljković je uhićen u Perthu 2006. i od tada se nalazi u ekstradicijskom zatvoru, osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. nakon kojeg je temeljem odluke Vrhovnog suda ponovno uhićen. Australska vlada tek je u studenome 2012. donijela odluku da će kapetana Dragana izručiti Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem podnesen 2005.

Svoje izručenje Hrvatskoj uspio je prolongirati 2013. nakon što je sutkinja australskog suda prihvatila njegovu žalbu kojom je tvrdio kako je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji. Australski mediji objavili su u petak da mu je australski Vrhovni sud odbacio žalbu.

Dragan Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo, niječe sve te optužbe. Nakon sudjelovanja u pobuni u Hrvatskoj vratio se u Australiju. Do uhićenja je pod imenom Daniel Snedden živio u Perthu, gdje je bio trener golfa.

RTL/Hina/ 9.7.2015. u 11:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
brodovi povezuju ljude

FOTO Hrvoje i njegova družina svaki su dan čekali brod Jadrolinije. A onda ih je kapetanov poziv ostavio bez daha

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba