osude sa svih strana / Karamarko, Petrov, HND i MVEP osudili napad na RTL-ova reportera: 'Ovo je napad na slobodu izvještavanja!'

Image

"Ovaj napad, kao i svaki napad na novinara na radnom zadatku ili napad zbog sadržaja novinarskog uratka, HND smatra nedopustivim i opasnim napadom na slobodu izvještavanja"

15.5.2016.
12:08
VOYO logo

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u nedjelju je najoštrije osudilo fizički napad na reportera RTL-a Petra Panjkotu, koji se u subotu dogodio u Banjoj Luci, a od vlasti Republike Srpske zahtijeva kažnjavanje napadača. 

Image
za svaku osudu! /

Petar Panjkota, reporter RTL-a fizički napadnut tijekom izvještavanja s prosvjeda u Banja Luci!

Image
za svaku osudu! /

Petar Panjkota, reporter RTL-a fizički napadnut tijekom izvještavanja s prosvjeda u Banja Luci!

"Ovaj napad, kao i svaki napad na novinara na radnom zadatku ili napad zbog sadržaja novinarskog uratka, HND smatra nedopustivim i opasnim napadom na slobodu izvještavanja, a od vlasti u Banja Luci zahtijeva kažnjavanje napadača na kolegu Panjkotu", priopćeno je iz HND-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O napadu na svog reportera u subotu je izvijestio RTL, osudivši ga i ocijenivši napadom na slobodu izvještavanja.

Karamarko i Petrov osudili napad 

"Svaki napad na novinare pokušaj je njihova zastrašivanja u obavljanju posla i napad na slobodu govora i izvještavanja. Baš zato, zajedno sa čitavim MOST nezavisnih lista oštro osuđujem fizički napad na novinara RTL-a", rekao je Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neka nas ovaj nemili događaj podsjeti na važnost uloge koju novinari i mediji imaju u našem društvu i potaknu nas na zaštitu novinara, kako bi slobodno obavljali svoj posao", dodao je.

"Napad na novinara RTL-a g. Petra Panjkotu koji se jučer dogodio u Banja Luci grubi je napad na slobodu govora i medijskog izvještavanja. Najoštrije osuđujem ovaj sramotni čin i očekujem brzu reakciju svih nadležnih institucija susjedne države u privođenju pravdi odgovornih!", poručio je Tomislav Karamarko na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oglasilo se i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova 

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova najoštrije je u nedjelju osudilo fizički napad na novinara RTL-a Hrvatska Petra Panjkotu u subotu u Banjoj Luci, zatraživši pronalaženje i kažnjavanje napadača. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova najoštrije osuđuje fizički napad na novinara RTL-a i hrvatskog državljanina Petra Panjkotu, koji se dogodio u subotu tijekom izvještavanja o prosvjedu u Banjoj Luci", navodi se u priopćenju ministarstva.

U priopćenju se ističe kako je "svaki napad na novinara napad na slobodu govora i izvještavanja" te se od nadležnih vlasti u Banjoj Luci traži hitno utvrđivanje identiteta napadača, kao i njegovo najoštrije sankcioniranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL je u subotu navečer priopćio da je njegov reporter Petar Panjkota lakše ozlijeđen u fizičkom napadu do kojeg je došlo neposredno nakon javljanja uživo s prosvjeda u Banjoj Luci za središnju informativnu emisiju RTL Danas. RTL je oštro osudio napad na svog novinara ocijenivši ga i napadom na slobodu izvještavanja. 

Nakon što je Panjkota završio javljanje uživo s mjesta događaja u Banjoj Luci, u kojoj su se jučer odvijali prosvjedi pristaša oporbe i vlasti u Republici Srpskoj, nepoznata osoba je izašla iz obližnjeg kafića i udarila ga šakom u glavu pri čemu je Panjkota zadobio lakše ozljede. U priopćenju se navodi pretpostavka da je napad reakcija na reporterove riječi da je na prosvjedu bio sin još neosuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski novinar Panjkota je u subotu pratio prosvjede u Banjoj Luci, koji su završili oko 14 sati, a zbog javljanja uživo u RTL-u Danas ostao je na mjestu događaja. Javljanje je prošlo bez problema, no odmah po završetku, nepoznata je osoba izašla iz obližnjeg kafica i udarila ga šakom u glavu od čega je zadobio lakše ozljede.

RTL pretpostavlja da je napad na novinara reakcija na Panjkotine riječi kako je na prosvjedu u Banjoj Luci bio i sin još neosuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo