ČUVAJMO LJUBAV / Katolici, muslimani, pravoslavci: Oni su gej, žive u vjeri i ne vide tu ništa čudno

Osuda i prijezir jer homoseksualnost nije prihvatljiva - ovi mladi tu borbu prolaze svakodnevno

6.11.2019.
7:00
VOYO logo

U Zagreb je svoju priču došlo podijeliti 35 sudionika iz 11 europskih zemalja.

''U Crkvi, ili među jako religioznim ljudima, nikada ne izražavam svoju seksualnost. Znam da društvo to neće prihvatiti'', kaže Ana Diana Porumb iz Rumunjske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sveta knjiga Kuran ne prihvaća i zabranjuje homoseksualnost. Želim živjeti dobar život i želim imati sva svoja prava u Turskoj'', kaže Hayri Bekereci iz Turske.

Kako uključiti LGBT osobe u religiju, koja god bila - tema je radionice koja se prvi put održava u Zagrebu. Program Europske Unije, Erasmus plus, prepoznao je važnost ove teme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Većina nas dolazi iz zemalja s konzervativnom vjerskom tradicijom i dominantne institucije su dosta neprijateljski raspoložene prema LGBT pravima'', kaže organizator radionice Ivan Grgurić.

Osuda i prijezir jer homoseksualnost nije prihvatljiva - ovi mladi tu borbu prolaze svakodnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada uče kako se ne osjećati loše zbog toga što su gej iako ih je baš to učila Crkva kojoj pripadaju.

''Mene osobno je nekih stavova koja Crkva izriče strah jer znam priče gdje su si ljudi oduzeli život. I ja sam bio u toj situaciji da si oduzmem život, ali znam da Crkva to ne želi'', kaže Mihael Sečen iz Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ljubav je jako važna, ne smijemo je izgubiti i uništiti zbog prijepora 'za' ili 'protiv'. Moramo pronaći način kako se možemo bolje razumjeti'', kaže Pan Tudor Costea iz Rumunjske.

Sve velike religije, prema gejevima imaju jasan negativan stav. Iako i sami među svojim redovima imaju homoseksualce.

''U ovome trenutku, smatram se agnostikom. Nisam više rimokatolik. Vjerujem da se to dogodilo jer me Crkva nije prihvatila'', kaže Robert Attard s Malte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato su se neki pronašli među protestantima jer tamo diskrimacije nema. Drugi svoju vjeru drže za sebe.

''Mislim da je religija dio nas, makar možda ne idemo često u Crkvu ili se molimo svaki dan. I dalje smatram da je to u nama'', kaže Porumb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djevojke koje vole djevojke, ali vjeruju u Boga postoje i u Hrvatskoj i u Srbiji i u Rumunjskoj i u Turskoj. Samo je to u mnogo zemalja još uvijek tabu tema.  Zato je njihova poruka: i vjernik gej je ok.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo