OBNOVLJENA DJEČJA BOLNICA / KDB ima novi operacijski blok. Nacionalna dječja bolnica na čekanju: 'Nadam se da će 2024. biti uvjeti da se počne gradnja'

Otprilike 60 posto malih pacijenata je iz Zagreba i okolice, međutim u KGB Zagreb stižu pacijenti iz cijele Hrvatske

6.4.2022.
20:15
VOYO logo

Klinika za dječje bolesti u Zagrebu koja je nastradala u velikom potresu, obnovljena je.

Ova bolnica za malene pacijente ima veliki značaj. Bolnica ima 84 kreveta za male pacijente, a cijela Hrvatska, ako govorimo o kirurgiji ima 199. Investicija od više od 26 milijuna je bila prijeko potrebna i značajna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL-ova reporterka Jelena Pajić razgovarala je s Goranom Roićem, ravnateljem Klinike za dječje bolesti Zagreb.

"Ovo je Fisherov objekt, objekt koji je najviše stradao u potresu koji je bio 22. ožujka, ali i u onom drugom. Sada imamo dvije potpuno nove operacijske dvorane koje značajno povećavaju kapacitet. Sofisticirana oprema visoke kvalitete prilagođena je dječjoj dobi. Uz to, obnovili smo smještajne kapacitete. Moram reći da smo trenutkom potresa ostali bez 84 dječje kirurške postelje, ako vam kažem da je u Hrvatskoj u mreži ukupno njih 199, onda je to gotovo polovica kapaciteta, ne Grada Zagreba i županije, nego gotovo cijele Hrvatske", poručio je Roić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
rh dobro organizirana /

Značajan broj Ukrajinaca mogao bi trajno ostati u Hrvatskoj: 'Ukrajinski gradovi u ruskoj agresiji uništeni su do temelja'

Image
rh dobro organizirana /

Značajan broj Ukrajinaca mogao bi trajno ostati u Hrvatskoj: 'Ukrajinski gradovi u ruskoj agresiji uništeni su do temelja'

Nakon potresa, dvije od pet sala nisu bile operativne. Ravnatelj bolnice prisjetio se tih trenutaka.

"To je bilo vrlo traumatično iskustvo, ali naravno da smo se prestrojili i prebrojili i uspjeli to vrijeme prebroditi. Djecu smo premještali u Kliniku za dječju kirurgiju u noviju zgradu, a sve drugo smo radili u ograničenim prostorima, nesigurnim prostorima u tri preostale sale, ali evo hvala Bogu uspjeli smo obnoviti i ovaj dio i to vrlo kvalitetno", objašnjava Roić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalna  dječja bolnica na čekanju

Otprilike 60 posto malih pacijenata je iz Zagreba i okolice, međutim u KDB Zagreb stižu pacijenti iz cijele Hrvatske. Roić se osvrnuo i na Nacionalnu dječju bolnicu.

"Krajem prošle godine zgotovljena je studija izvodljivosti za dječju bolnicu koja ima 12 poglavlja i ona daje sve preduvjete da bi se počelo realizirati tu dječju bolnicu. Dakle lokacija je u blatu, tu bi bile dvije zgrade, 'maternity', dakle praćenje tijekom trudnoće i poroda, a dalje kontinuitetu zdravstvena skrb u dječjoj bolnici, to je do danas najbolji model zdravstvene skrbi u ranoj dječjoj dobi i prije rođenja i tijekom djetinjstva", poručuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pripreme su u tijeku, još uvijek papirnate dok ne počne konkretno, međutim sve predradnje se rade. Nadam se da će 2024. biti uvjeti da se počne gradnja, a da će 2028. puna funkcionalna bolnica ugledati svjetlo dana", izjavio je Roić.  

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo