kaos u splitu / Kerum isključio iz HGS-a dvoje vijećnika; HDZ najavio sudsku tužbu protiv Baldasara

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

U splitskom Gradskom vijeću ukupno je pet vijećnika iz HGS-a od kojih troje bojktoriralo današnju sjedncu, a dvoje ne. Kerum je istaknuo kako je jako razočaran takvim ponašanjem dvoje vijećnika iz HGS-a

3.11.2015.
13:47
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Hrvatske građanske stranke (HGS) Željko Kerum na konferenciji za novinare u utorak ispred splitske Gradske vijećnice, rekao je da su iz stranke isključeni vijećnici HGS-a Marija Mladineo i Mario Sičić, jer mimo stranačke odluke sudjeluju na sjednici Gradskog vijeća, omogućivši kvorum sjednice na čijem je dnevnom redu rebalans gradskog proračuna za 2015. i  prijedlog proračuna za 2016. godinu.

Kerum je sjednicu održao za vrijeme sjednice splitskog Gradskog vijeća.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Marija Mladineo i Mario Sičić više nisu članovi HGS-a, oni su isključeni i stranke i  nemoralno je da budu vijećnici jer su taj mandat zadobili kao članovi HGS-a te trebaju vijećnički mandat vratiti HGS-u“, rekao je Kerum.

U splitskom Gradskom vijeću ukupno je pet vijećnika iz HGS-a od kojih troje bojktoriralo današnju sjedncu, a dvoje ne.  Kerum je istaknuo kako je jako razočaran takvim ponašanjem dvoje vijećnika iz HGS-a.

Početak sjednice splitskog Gradskog vijeća danas je obilježen i bojkotom vijećnika HDZ-a i stranke Pametno Marijane Puljak, koji su izjavili da splitski gradonačelnik želi uoči parlamentarnih izbora progurati rebalans splitskog proračuna za 2015. i prijedlog proračuna za 2016., no nisu srušili kvorum jer je od ukupno 35 vijećnika, na sjednici ostalo njih 20. 

Istaknuli su da su te točke uvrštene na dnevni red bez konzulatacija, ocjenjujući da je riječ o SDP-ovoj izbornoj kampanji  za parlamentarne izbore.

Kerum je, pak, novinarima izjavio da su sjednicu bojkotirali zato što smatraju nepoštenim i nekorektnim da se proračun stavlja na dnevni red Gradskog vijeća nekoliko dana prije parlamentarnih izbora.

Odgovarajući na novinarska pitanja rekao je kako raspolaže informacijama da su Marija Mladineo i Mario Sičić podržali Baldasara jer su dobili kafiće.

 „Oni su zbog svojeg interesa, a to zna i Baldasar, dali podršku njemu. Jedno od njih je dobilo kafić na Trsteniku, a drugo na Žnjanu uz plažu, ali ne na svoje ime nego na nečije drugo ime. To zna Baldasar, to svi znaju, i to nije korektno i pošteno“, ustvrdio je Kerum. 

 Dodao je kako ga Mladineo i Sičić mogu tužiti ako ne govori istinu. 

  Marija Mladineo i Mario Sičić, koji su ostali na sjednici Gradskog vijeća, odbacili su Kerumove optužbe da su radi podrške Baldasaru dobili kafiće. Mladineo je rekla kako se više ne smatra članicom HGS-a nego je neovisna vijećnica, dok je Sičić bio neodređen glede svojeg članstva stranačkog, rekavši kako će razgovarati s Kerumom s kojim se „nije čuo osam mjeseci“.
 Baldasar je u izjavi za novinare odbacio Kerumove primjedbe da je dobio potporu dvoje vijećnika koji su potkupljeni dodijeljivanjem kafića.

 „Marija Mladineo i Mario Sičić nikad ništa nisu od mene dobili, i što se mene tiče mislim da je sve u skladu sa zakonim“, istaknuo je Baldasar.

Komentirajući Kerumove optužbe da se trgovalo s dvoje vijećnika HGS-a radi poptore njemu, Baldasr je rekao: „Kerum je poznati trgovac, tko o čemu Kerum o trgovini", ocjenivši da je Kerum "najgori gradonačelnik u povijesti Splita".

HDZ najavio tužbu protiv Baldasara zbog klevete, zovu ga i na poligraf
 Tijekom sjednice Gradskog vijeća izvanrednu konferenciju za novinare ispred vijećnice sazvali su i čelnici splitskog HDZ-a, najavivši sudsku tužbu protiv Baldasara zbog klevete da su fizički prijetili nekim vijećnicima odvraćajući ih od dolaska na današnju sjednicu Gradskog vijeća.

„Podnijet ćemo tužbu protiv Baldasara zbog njegovih teških kleveta i laži da smo prijetili vijećnicima, a novac koji dobijemo na sudu dat ćemo u humanitarne svrhe“, kazao je predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić koji je i predsjednik kluba vijećnika HDZ-ove koalicije u Gradskom vijeću. 

Član splitskog HDZ Mirko Ramljak, za kojeg je Baldasar također rekao da je sudjelovao u prijetnjama vijećnicima, odlučno je odbacio te optužbe te  pozvao Baldasara da odu na poligraf kako bi se utvrdilo tko govori istinu a tko laže. 
 U novinarima pomalo kaotičnoj atmosferi na hodniku ispred vijećnice došlo je i do verbalnog sučeljavanja  Škorića i Ramljaka s Baldasarom. Oni su mu rekli da laže i ne govori istinu te da ga je obmanuo onaj tko mu je rekao da su nekome telefonom fizički prijetili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baldasar im je uzvrati riječima  da „postoji ispis“ (telefonskih razgovora), a Ramljak mu je na to odgovorio: „Da, upravo će nam to na sudu biti dokaz da nismo zvali i pirjetili“.

Na hodniku ispred Gradske vijećnice Škorić i Ramljak su novinarima također rekli kako Baldasar „trguje utjecajem“, a kao dokaz su naveli raniju Kerumovu izjavu da su dvoje vijećnika HGS-a poduprli Baldasara jer su dobili kafiće za to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo