Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
SVI SU POZVANI

Knjižnica koja ruši predrasude: 'Predrasude leže u neznanju. Ovdje možete učiti o Romima'

Nažalost, brojni Romi ne znaju čitati, ali to ne znači da mi njih ne možemo upoznati kroz knjigu

Kristina Čirjak/ 18.6.2020. u 7:37
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Slušam jutarnju pjesmu, dok silazimo niz ulicu. Kad sam te poljubio, nešto si šapnula i okrenula lice prema izlazećem Suncu - dio je prvog Zbornika poezije mladih koji su preveli međimurski srednjoškolci i srednjoškolke na bajaški jezik.

Image
NOVI HRVATSKO-ROMSKI RJEČNIK

Ima osam padeža: Kažu da romski jezik ne poznaje riječ 'mržnja', a hrvatski se 'ulovio' za riječ 'lova'

Image
NOVI HRVATSKO-ROMSKI RJEČNIK

Ima osam padeža: Kažu da romski jezik ne poznaje riječ 'mržnja', a hrvatski se 'ulovio' za riječ 'lova'

I baš zato što su ga preveli međimurski Romi posebno je drag Marini Horvat, koja je odrasla u romskom naselju Orehovica i studira pravo, a nama je pomogla u odabiru najzanimljivijih romskih knjiga.

Najzanimljivije joj je, kaže, romsko pravo: ''Nisam ni znala da to postoji. Zatim romska kultura i jezik jer sam njima zadivljena."

Sve što vas je ikad zanimalo o Romima njihova povijest, otkuda su, kakvi su njihovi običaji i putevi po Hrvatskoj i svijetu možete naučiti u prvoj knjižnici Roma u Hrvatskoj i vjerojatno jedinoj u Europi. 

Marina nam objašnjava što su to romske narodne priče: ''Usmene priče koje nama naše bake i djedovi prenose uz vatru''.

Knjižnica sadrži 4.500 knjiga, od romskog sporta, muzike do tragičnih sudbina Roma i Romkinja u logoru. Pisane su hrvatskim, engleskim i romskim jezikom.

"Mi Romi i Romkinje postojimo 700 godina u Hrvatskoj. Naravno da smo poprimili i jezik i kulturu i imena i vjeru ... mi sve znamo o većinskom stanovništvu, a oni o nama znaju jako malo'', kaže Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma Kali Sara.

Malo tko zna i da su prvi Romi u Hrvatskoj bili u Dubrovniku i nazvali su ih Jeđupi. Ovdje svašta možete pročitati. Primjerice prijevod Biblije ili Ilijade na romani ćibi, ali možete i svašta doznati. Teško da ste znali da su Charlie Chaplin i Pablo Picasso bili Romi ili da je romske korijene imao i kralj rocka Elvis Presley.

Da, oni su pjevači, plesači, liječnici i nobelovci, ali unatoč tome brojni ih osuđuju i samo vide njihovu boju kože. Buduća pravnica vjeruje da ova knjižnica ruši predrasude: ''Mislim da predrasude leže u neznanju i ako ljudi malo više vide o našoj kulturi sportu i glazbi da će nas više prihvatiti. Na interentu postoje brojne laži, ali knjige ne lažu i mislim da je ovo odlično mjesto na kojemu možete dobiti znanje o nama''.

U nju može doći svatko. Nalazi se u centru Zagreba u sklopu udruge Kali Sara. ''Dođite nam, mi smo otvoreni za sve. Svi koji su bili na otvorenju postali su članovi i članice'', poziva Krčmar.

Nažalost, brojni Romi ne znaju čitati, ali to ne znači da mi njih ne možemo upoznati kroz knjigu. 

Kristina Čirjak/ 18.6.2020. u 7:37
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Drama u Sikirevcima

Slavonac našao poruke koje je svećenik slao njegovoj supruzi: 'Nagovarao ju je na grupnjak, slao snimke...'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba