poruka predsjednice / Kolinda Grabar-Kitarović: 'Ne mogu podupirati ni Vladu ni sindikate u slučaju mirovinske reforme'

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

'No, smatram da svatko u skladu sa zakonom može prikupiti dovoljan broj potpisa i pokrenuti referendum u zakonskom roku'

30.4.2019.
17:29
Marko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u utorak u Lubenicama na Cresu, odgovarajući na pitanje je li za sindikate ili za Vladu u slučaju mirovinske reforme, da ne može podupirati nikoga jer joj to ne dopuštaju preporuke Venecijanske komisije.

"No, smatram da svatko u skladu sa zakonom može prikupiti dovoljan broj potpisa i pokrenuti referendum u zakonskom roku. Isto tako, svjesna sam da, posebno u situaciji kad ostanemo bez radne snage, treba pomaknuti granicu odlaska u mirovinu na kasniju životnu dob. U ovom trenutku Hrvatska nema očekivani životni vijek kao u razvijenoj Europi pa je nužno osigurati zdravstvene uvjete, posebno u preventivi, te socijalne uvjete, kao što je stanovanje, kako bi se produljio životni vijek", istaknula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarsko pitanje da ocijeni je li ministar zdravstva Milan Kujundžić dobar ministar, Grabar-Kitarović je odgovorila da to može ocijeniti predsjednik Vlade ili građani na izborima.

"Uvijek ću pružati podršku ministrima u radu, u skladu s ovlastima i onime što sam naučila u zemljama u kojima sam živjela", rekla je. "No, u Hrvatskoj je važno i osigurati prijevoz putem besplatnih karata za brod ili autobus mlađima od 18 godina, koji opravdano odlaze na liječenje, jer je za njih liječenje besplatno, a prijevoz je dio toga", dodala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O slučaju liječnika u Obrovcu, predsjednica Grabar-Kitarović je rekla da će to prepustiti stručnjacima te kako "ne želi ići na valu nikakvog populizma".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo