PETAR PANJKOTA IZ SAD-A / Grabar-Kitarović održala govor u UN-u: Predsjednica spominjala otok Zlarin i citirala papu

Najviše pažnje je izazvao jedan susret na hodnicima UN-a

24.9.2019.
19:30
VOYO logo

Počela je Opća skupština UN-a. Prvi se već tradicionalno obratio predsjednik Brazila, a nakon njega američki predsjednik Donald Trump.

Kritizirao je globalizam, poručio je da je SAD daleko najjača zemlja na svijetu i da se nada da nikada neće morati upotrijebiti tu silu. Optužio je Iran za napade na saudijska naftna postrojenja. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u UN-u govorila je deveta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je pratio reporter RTL-a Petar Panjkota.

"Malo tko je očekivao da će centralno mjesto imati jedan otok. I to otok s 300 stanovnika. Radi se o otoku Zlarinu, prvom jadranskom otoku bez plastike za jednokratnu upotrebu i bez plastičnog otpada. Svoj govor je završila s porukom Ivana Pavla II: Ne bojte se", kazao je Panjkota. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najviše pažnje je izazvao susret na hodnicima UN-a. Da, predsjednica se srela i rukovala sa šefom diplomacije Srbije Ivicom Dačićem o čemu je on javnost obavijestio u priopćenju. Iz Ureda predsjednice su se brže bolje ogradili", kazao je naš reporter koji se u RTL Danas uživo javio iz New Yorka.

Grabar-Kitarović u UN-u: 'Prestanite bacati otpad u oceane i mora'

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović upozorila je u utorak u UN-u na onečišćenje svjetskih oceana i mora, uključujući Jadransko more, ključni resurs za Hrvatsku koja od turizma zarađuje oko 20 posto BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsku obalu, koju godišnje posjeti oko 18 milijuna turista, onečišćuje među ostalim i plastični otpad iz južnih susjeda, Crne Gore i Albanije.

"S ovog mjesta pozivam sve – molim vas, prestanite bacati otpad u naše oceane i mora. U pitanju je naša vlastita budućnost", apelirala je Grabar-Kitarović s govornice UN-a u New Yorku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo zanemarivati teške posljedice na našu prirodu i značajne gospodarske gubitke koji nam prijete u budućnosti", dodala je.  

Svjetski čelnici su na godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a govorili o klimi, iskorjenjivanju siromaštva i kvalitetnijem obrazovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šefica hrvatske države je najveći dio govora posvetila zaštiti oceana i mora, među njima i hrvatskog dijela Jadranskog mora čijih je 97 posto vode iznimne kakvoće.

Navela je dva uspješna konkretna primjera - projekt Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu u kojem je u suradnji s lokalnim ribarima prikupljeno 50 tona otpada te akciju zelenih aktivista s otoka Zlarina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanovnici, ugostitelji i trgovci tog otoka s oko 300 stanovnika potpisali su simboličnu deklaraciju u kojoj su se odrekli plastike za jednokratnu upotrebu i u godinu dana preobrazili jedan od 1246 hrvatskih otoka, otočića i hridi.

"Neka sve naše zajednice pokažu odgovornost poput stanovnika otoka Zlarina. Nemojmo oklijevati i obeshrabriti se prošlim ili sadašnjim neuspjesima, već osigurajmo snažno vodstvo za naš zajednički uspjeh u budućnosti", istaknula je Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekavši da je vrijeme ključan čimbenik za rješavanje globalnih izazova 21. stoljeća, ocijenila je da strah sprječava međunarodnu zajednicu u poduzimanju koraka u pravom smjeru, da koči potencijal i kreativnost.

"Na nama je da bez straha koristimo instrumente kojima raspolažemo za napredak vlastitih naroda i vlastitog planeta i da odmah hrabro izmislimo nove", poručila je svjetskim čelnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo