nema više njihovu podršku / Kolinda Grabar-Kitarović ostala bez važne saveznice? 'Predsjednica je lutala lijevo-desno...'

Image
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL

'Uzmite za primjer mene, neki me hrvatski građani vole, neki ne, ali ja sam ustrajna u svojim stavovima'

9.6.2019.
14:50
Ivana Ivanović/PIXSELL
VOYO logo

Iako se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović još nije izjasnila vezano uz mogućnost političke kandidature na predsjedničkim izborima, jedna je stranka unaprijed donijela odluku da nju - neće podržati.

Riječ je o desnoj, Hrvatskoj konzervativnoj stranci (HKS), čija je najpoznatija članica Ruža Tomašić. Onaje dobila najviše preferencijskih glasova u Hrvatskoj na izborima za Europski parlament.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marijan Pavliček, predsjednik HKS-a, potvrdio je za Novi list da je Predsjedništvo njegove stranke usvojilo zaključak da Kolinda Grabar Kitarović na sljedećim izborima neće imati njihovu podršku.

"Pozicionirala se na lijevom centru"

“Ona se posljednjih godinu i pol dana svojim izjavama pozicionirala na lijevom centru, što za nas nikako nije prihvatljivo. Podsjetit ću vas, primjerice, da su pojedine udruge branitelja Domovinskog rata i udovica poginulih branitelja organizirale prosvjed u povodu dolaska u Hrvatsku Aleksandra Vučića, a predsjednica Republike je njih nazvala marginalnim društvenim skupinama. Nadalje, Kolinda Grabar-Kitarović nije se na jasan način očitovala o Istanbulskoj konvenciji niti u jednom trenutku ona nije decidirano rekla je li protiv ili za taj međunarodni dokument. U istoj rečenici predsjednica je bila i za i protiv Istanbulske konvencije. Mi se ne možemo složiti s takvim pristupom”, objasnio je Pavliček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruža Tomašić takvu odluku stranke u potpunosti podržava te i sama ističe kako predsjednica nije zaslužila njihovu podršku.

“Ja sam je ranije podržavala, ali predsjednica je, nažalost, lutala lijevo – desno. U politici se čovjek mora za nešto odlučiti i to čvrsto braniti jer u suprotnom je u opasnosti da izgubi i lijeve, i desne. Uzmite za primjer mene, neki me hrvatski građani vole, neki ne, ali ja sam ustrajna u svojim stavovima”, smatra Tomašić koja je ne tako davno izjavljivala kako je "Kolinda Grabar Kitarović čvrsta i postojana žena koja zna što govori i što radi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi list je podsjetio da je Ruža Tomašić u predsjedničkoj kampanji 2014., kao osoba koja i tada i danas ima znatan utjecaj na desno orijentirane birače, nedvosmisleno podržavala Grabar-Kitarović.

"Kolinda bi bila predsjednica kojom bismo se mogli ponositi", izjavila je u to vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona je čvrsta i postojana žena i zna što govori i što radi", rekla je Tomašić tada novinarima nakon što je u jednom zagrebačkom kafiću popila kavu s Grabar-Kitarović kako bi odaslala javnosti poruku da je uz nju.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo