Putešestvije za rejting / Kolindina kamp-kućica: ured preselila već 14 puta, ali isplatilo se - popularnost joj raste

Njezine su putešestvije, slažu se analitičari s obje strane političkog spektra, sigurno doprinos gotovo trajnom boravku na vrhu liste najpopularnijih političara

29.3.2018.
22:23
VOYO logo

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović voli izmještati svoj Ured. Jučer je tako završila svoj boravak u Karlovačkoj županiji, a sredinom travnja svoju kamp kućicu seli u Šibensko-kninsku županiju

Mnogi se pitaju koji je smisao te karavane blindiranih vozila i policijskih rotirki koja beskorisno kruži od nemila do nedraga - ali budimo iskreni, gdje god je predsjednica došla - razdragani narod, cvijeće i proljeće. Eto, nekidan je djeci u Karlovcu čitala bajke, što nas je podsjetilo na njezinu predizbornu kampanju i bajku da će od Hrvatske napraviti jednu od najbogatijih zemalja Europe, ali narod kaoo i djeca - voli slušati bajke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitati djeci o Potjehovoj potrazi za istinom nije za Pantovčak - zato su tu izmješteni uredi. Ovaj posljednji, u Karlovcu bio je tipičan: red počasne garde i razdraganih građana, red pjevanja himne i dizanja zastave, ali i neformalni intervju na lokalnom radiju.

"Ujutro nafljaskam malo pudera tekućeg, malo šminke i onda tako držim kroz cijeli dan. Znam otići na solarij čisto da malo bojicu dobijem preko ljeta", kazala je predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je u ljeto prve godine mandata počela sa seljenjem. Drugi najveći grad u državi na deset je dana postao privremena adresa predsjedničina ureda. Splićani su joj čak i pjesme posvećivali. "Mili Bože moj, živnuo je narod tvoj. I dobio predsjednicu, milu našu Kolindicu."

"Htjeli smo da ured bude baš u samome gradu. Dakle, u zgradi županije, da budemo tu među građanima", kazala je tada Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biti među građanima bila je glavna misao vodilja izmještanja Ureda predsjednice po Hrvatskoj. Slušala je radnike, dijelila autograme, upijala lokalne običaje, pa i dijalekte, skupljala uspomene, posjećivala vrtiće i učionice, sjedila u zadnjoj klupi. Gdje god bila, uvijek je željela ostati duže, da može.

"Nije to ni izblizu dovoljno kako bi se vidjela cijela županija, pa ću se morati vratiti tijekom svojega mandata", kazala je prilikom jednog izmještanja Ureda u studenom 2016. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezine su putešestvije, slažu se analitičari s obje strane političkog spektra, sigurno doprinos gotovo trajnom boravku na vrhu liste najpopularnijih političara. Ali...

"Predsjednica tamo dođe, svi su veseli i utješeni, i ona im pruža tu lažnu sliku da će se nakon njenog posjeta problemi riješiti i da će se nešto dogoditi. Naravno da se nikad ništa ne dogodi", ističe politička analitičarka Sanja Modrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U čemu je stvar da tako operativno velik ured, ide negdje, ako ne postoji i stvarna uloga koju može negdje odraditi", kazao je analitičar Ivica Relković.

Od početka mandata predsjednica je Ured izmještala 14 puta. Prvi su na redu bili Split pa Pula u prvoj godini mandata. 2016. bila je u Vukovaru, pa u Zadru, Rijeci te Varaždinu i Čakovcu. Lani se selila u Požegu, zatim u Gospić, potom u Dubrovnik, Bjelovar i na kraju Koprivnicu. U ovoj godini još dva mjesta na K, Krapina i Karlovac. Ukupno je Ured s Pantovčaka bio izmješten 49 dana. Znao joj se pritom potkrasti i pokoji gaf.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Varaždin je bio u vrijeme Banovine Hrvatske glavni grad Hrvatske i na simboličan način to vraćamo danas", kazala je u Varaždinu. Činjenicu da je Varaždin glavni grad bio gotovo dva stoljeća prije Banovine Hrvatske malo tko joj je zamjerio. 

Popularnost joj je prilično konstantna, s većim ili manjim postotkom nije se micala s vrha liste najpozitivnijih političara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona vodi sa sobom te momke, počasnu stražu u crvenim opravicama, pa se onda dižu zastave, pa dolaze ovi u narodnim nošnjama, pa se pjeva i recitira. To je nešto što se u svim modernim državama nastoji svesti na minimum jer je to iritantno. Nije potrebno", tvrdi analitičarka Sanja Modrić.

"Može predsjednik biti fikus, takvih ima puno u Europi, kaktus ne bi trebao biti jer kaktus liči na onu dvorsku ludu koja samo nekog opominje, a ništa sama ne smije učiniti. To nije dobra situacija i mislim da je Hrvatska pred izazovom da promijeni Ustav i odluči se ili za jakog ili za marginalnog predsjednika", ističe politički analitičar Ivica Relković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jaka ili marginalna, predsjednica zasad ostaje, barem kod građana, najpopularnija među političarima.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo