VLADA POKRENULA SKLAPANJE / 'Konvencija o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s SAD-om bit će na korist svim industrijama, a posebno IT sektoru'

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Sklapanjem Konvencije trebale bi biti postignute brojne olakšice pri oporezivanju svih vrsta prihoda

30.9.2020.
13:44
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Vlada je donijela odluku o pokretanju postupka za sklapanje Konvencije s Vladom SAD-a o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju porezne utaje u odnosu na poreze na dohodak.

Image
MINISTAR POTVRDIO /

Dobra vijest za sve koji planiraju na putovanje: SAD ukida vize Hrvatima do kraja 2020.

Image
MINISTAR POTVRDIO /

Dobra vijest za sve koji planiraju na putovanje: SAD ukida vize Hrvatima do kraja 2020.

Sklapanjem Konvencije trebale bi biti postignute brojne olakšice pri oporezivanju svih vrsta prihoda, kao i poboljšanje uvjeta za povećanje međusobne razmjene dobara i usluga između dviju zemalja, objasnio je ministar financija i potpredsjednik Vlade Zdravko Marić. Konvencija će biti na korist svim industrijama, istaknuo je te posebno naglasio IT sektor, a kako je kazao i uoči Vlade, to je veliki signal investitorima: ''Rješavamo temu koja se proteže više od dva i pol desetljeća".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porezna uprava će tijekom listopada početi preliminarne razgovore vezane uz održavanje pregovora o sklapanju Konvencije. U nacrtu dokumenta dobit od poslovanja oporezuje se u državi rezidentnosti društva, osim u slučajevima postojanja stalne poslovne jedinice. Hrvatskim zrakoplovnim i brodarskim društvima, koja obavljaju međunarodni prijevoz robe između Hrvatske i SAD-a, omogućuje se plaćanje poreza na ostvarenu dobit isključivo u Hrvatskoj.

Također, omogućuje se hrvatskim građevinskim i sličnim društvima da ne plaćaju porez na dobit u SAD-u ako ti radovi traju kraće od 12 mjeseci te se snižavaju stope poreza za pasivni dohodak u odnosu na postojeće stope propisane domaćim zakonima. Uređeno je i pitanje oporezivanja dohotka od nekretnina, dobiti od otuđenja imovine, dohotka od nesamostalnog rada, naknada članova uprave, dohotka sportaša i umjetnika, mirovina, dohotka ostvarenog temeljem rada u državnoj službi ...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uređuju se i odredbe kojima se uklanja dvostruko oporezivanje, odredbe kojima je propisano jednako postupanje prema društvima država ugovornica u raznim poreznim situacijama, postupak zajedničkog dogovaranja u svrhu rješavanja poreznih sporova, razmjena obavijesti kao efikasno sredstvo u borbi protiv izbjegavanja plaćanja poreza te odredbe u vezi prava na povlastice. 

U sastavu izaslanstva Vlade za vođenje pregovora s SAD-om bit će tri predstavnika Ministarstva financija, ravnatelj Porezne uprave, voditelj Službe za izbjegavanje dvostrukog oporezivanja, savjetnik iz Službe za izbjegavanje dvostrukog oporezivanja te predstavnik Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo