ISTRAŽIVANJE CRO DEMOSKOP / Bernardić se osramotio izjavom o ženama! Imamo podatak zašto bi se toga trebao posebno paziti

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

SDP među ženama ima potporu od čak 37,2 posto što je osam postotnih poena više nego u općoj populaciji

9.3.2020.
8:30
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić tijekom vikenda, u kojem je bio i Dan žena, našao se na udaru kritika zbog svog odgovora na pitanje zašto niti jedna žena nije postavljena za SDP-ovu koordinatoricu izbornih jedinica, na što je odgovorio da "koordinatorstvo nije za eksperimentiranje". 

Prema najnovijim podacima istraživanja CRO Demoskop, koje je za RTL provela agencija Promocija Plus, Bernardić bi trebao paziti kako se obaća ženskom dijelu populacije jer ti podaci pokazuju da rezultat stranke uvelike ovisi baš o njihovoj potpori. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANI ČLANCI

SDP među ženama ima potporu 37,2 posto

Dok u cijeloj populaciji SDP bilježi potporu od 29,3 posto, a HDZ je na 26,7 posto, kada se pogleda samo ženska populacija ta je razlika mnogo veća. SDP među ženama ima potporu od čak 37,2 posto što je osam postotnih poena više nego u općoj populaciji. Razlika između SDP-a i HDZ-a među ženama je 11,4 postotna poena u korist Bernardićeve stranke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još su drastičnije razlike kada se pogleda koliku potporu SDP ima među muškarcima i među ženama. Kao što smo već naveli, među ženama je ta potpora 37,2 posto, a među muškarcima samo 21,2 posto - čak 16 postotnih poena manje. Pa bi  Bernardić, ako želi da mu rejting stranke ne pada, trebao obratiti pozornost na svoje izjave koje bi mu mogle rušiti potporu kod žena. 

"Koordinatorstvo nije eksperimentiranje"

Podsjetimo, tijekom vikenda na podsjećanje Hine da među 10 SDP-ovih koordinatora izbornih jedinica nema niti jedne žene i pitanje da "neće valjda biti da nijedna SDP-ovka nije sposobna voditi pripremu izbornog procesa", Bernardić je odgovorio: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada sam postao predsjednik imali smo vrlo mali broj žena u Saboru i u tijelima stranke. To se, nažalost, vidi i u izboru koordinatora, ali to vremenom moramo mijenjati, to je proces. Upravo sam zato predložio zip-model. Tako će žene na našim izbornim listama biti zastupljene 50 posto". 

Na dodatno pitanje nije li koordinatorstvo šansa za profilaciju te zašto to "primjerice, ne bi bila prilika gradonačelnici Supetra Ivani Marković za izlazak na nacionalnu scenu", Bernadić je kazao: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koordinatorstvo nije za eksperimentiranje. Taj posao moraju obaviti dokazani operativci na terenu. Ivana, kao i ostale kolegice, svakako će dobiti svoju šansu, jer ja istinski vjerujem u rodni paritet i da ženama treba dati priliku svugdje gdje mogu dati konkretan doprinos".

Toma
Hotel Beograd
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike