'nismo imali izbora' / Koprivnica 'krpa' proračun na najranjivijima: cijena smještaja u Domu za starije i nemoćne skače do 44 posto!

Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Složila se da je bilo nužno povećati cijene jer dosadašnje nisu održive, no korisnicima će to biti velika promjena

22.5.2018.
20:43
Dubravka Petric/PIXSELL
VOYO logo

Cijena smještaja u županijskom Domu za starije i nemoćne osobe u Koprivnici za nekoliko mjeseci bi trebala drastično poskupjeti, doznaje Podravski.hr. 

Kako najavljuje Krunoslav Vitelj, šef Upravnog vijeća Doma za starije, radi se o iznosima i 35 posto većima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neće sve kategorije smještaja isto poskupjeti, ali poskupljenje se kreće oko 35 posto. Cijena nije mijenjana 16 godina, a to je za Dom postalo neodrživo i morali smo donijeti takvu odluku. Budući da i dalje želimo održati visoki standard, ovo je bilo neminovno. Otprilike 1. kolovoza na snagu bi trebale stupiti nove cijene", kazao je Vitelj.

Također je dodao kako su korisnici svjesni situacije te da do sada nisu dizali cijene jer bi time subvencije države i Županije bile manje. Vesna Križan, ravnateljica koprivničkog Doma za starije ističe:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I s ovim povećanjem još uvijek ćemo biti jeftiniji od svih ostalih ‘državnih’ domova u Hrvatskoj, a o privatnima da ne govorim. Najniža ekonomska cijena doma iznosi 4100 kuna. Korisnici su plaćali znatno manje iznose upravo zbog subvencija države i Županije. Korisnicima je to, naravno, šok, ali pripremali smo ih na povećanje", navodi Križan.

Ipak, za neke će cijena rasti za čak 44 posto. Točnije za korisnike smještene u jednokrevetne sobe s balkonom u stanarskom dijelu. Prema prijedlogu novog cjenika, oni će umjesto dosadašnjih 2084 kuna plaćati 3000 kuna. Jedna od njih je i Terezija Horvat, predstavnica korisnika u Upravnom vijeću Doma za starije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nove cijene postavila je Županija, i ja sam bila protiv toga kad smo glasali o prijedlogu. Predložila sam da se smanji makar za 100 kuna jer bi i to već bilo puno bolje za korisnike, no bila sam u manjini", kazala je Terezija Horvat.

Složila se da je bilo nužno povećati cijene jer dosadašnje nisu održive, no korisnicima će to biti velika promjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Normalno je da smo mi kao korisnici nezadovoljni, to je zaista velik iznos, ali, izgleda, nije moglo drugačije. Sada će veći financijski teret pasti i na djecu korisnika koji će morati doplaćivati ostatak kojeg pojedine mirovine korisnika ne pokrivaju. Najgore smo prošli mi u jednokrevetnim sobama", zaključila je Terezija Horvat.

Saznali smo i da će cijena smještaja u dvokrevetnim sobama za nepokretne također iznositi 3000 kuna, umjesto dosadašnjih 2260 kune, što iznosi povećanje za oko 33 posto, piše Podravski.hr. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo

Još iz rubrike