najveće spajanje u povijesti domaćeg biznisa / Koprivnica ne da Podravku: istražujemo pozadinu priče o mogućem Atlanticovom preuzimanju

Iako državni udio u koprivničkoj Podravci nije službeno na prodaju sve su glasnija nagađanja da bi Atlantic grupa Emila Tedeshija mogla preuzeti koprivničku Podravku. Provjerili smo tu priču

8.8.2016.
18:44
VOYO logo

Da Emil Tedeschi već dugo želi Podravku, nije nikakva tajna. Zadnja kombinacija koja se spominje je preuzimanje preko zamjene dionica sa mirovinskim fondovima. Atlatnic bi tako automatski postao većinski vlasnik Podravke. Gradonačelnik Koprivnice čijih nekoliko tisuća građana radi u Podravci je protiv bilo kakvog preuzimanja.

"Moramo reći da nismo za to iz prostog razloga jer je Podravka postala jedna snažna kompanija koja ne treba biti sredstvo preuzimanja. Ovo je definitivno put da se sve svrsta u jedan centar moći i put da se od Hrvatske stvro jedan veliki Zagreb, a to nije način koji možemo podržatti", rekao je Mišel Jakšić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Mišel Jakšić

FOTO: Vjeran Zganec Rogulja

Atlantic podsjeća da su jasan interes za preuzimanje državnih 25 posto dionica Podravke iskazali još 2009. Smatraju da spajanje ima poslovnu logiku, ali pošto Podravka nije na službenom popisu za privatizaciju spekulacije ne žele ništa komentrirati. S druge strane u Podravci drže kako njihova tvrtka ne može biti lovina već lovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijeva se dobit u Podravkinu kasu ove godine jako fino. Zaradili su skoro 400 milijuna kuna i vrijednost dionice im je porasla za skoro 12 posto što je veliki skok. Zato vodstvo smatra da bi oni trebali biti ti koji preuzimaju druge, a ne da sami budu plije nečijeg preuzimnanja.

Kako god radi se o dva poslovna giganta. Podaci iz prošle godine govore da je Atlantic imao nešto veće prihode, ali je Podravka ipak imala veću dobit. Kada se gleda omjer zaduženosti i dobiti Tedeschijeva tvrtka, tu je u nešto lošijoj poziciji. Građani Koprivnice su emotivni kada se radi o Podravci i ne žele novog vlasnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagovornici spajanja drže da se proizvodni programi kompanija ne preklapaju što je pozitivno. Podravka je jaka u dječjoj hrani, farmaceutici i dodacima hrani, dok Atlantic dominira u sportaskoj prehrani, namazima i pićima. Ako bi do spajanja došlo tzv. Atlatnska Podravka postala bi definitivno jedna od najvećih tvrtki u regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo