Više uvozimo, nego ga izvozimo / Korona dotukla i proizvođače mlijeka: 'Nikad nismo lošije poslovali, radimo s gubitkom'

Najviše sira uvozimo iz Njemačke, Nizozemske, Italije i to čini 3/4 cjelokupnog uvoza

30.11.2020.
11:35
VOYO logo

Problemi domaćih proizvođača hrana, posebno u doba koronakrize, nisu nepoznanica. Oni pokazju da je vlastita proizvodnja imperativ, ali i neprestano otkrivaju nove proizvodne grane koje su u problemu. Nakon mesa i povrća, i uvoz viška sira iz drugih zemalja ne znamo i ne možemo kontrolirati, što će će mnoge proizvođače natjerati da teška srca, zatvore svoju proizvodnju. 

Image
Nisu se predale krizi /

U vrijeme kada mnogima biznis propada, pet sestara iskoristile su koronakrizu i pokrenule biznise od kuće

Image
Nisu se predale krizi /

U vrijeme kada mnogima biznis propada, pet sestara iskoristile su koronakrizu i pokrenule biznise od kuće

Josip 25 godina uzgaja koze. Od njih pravi vrhunski domaći sir kojeg su djeca posebno voljela. No danas ga nema gdje niti komu prodati.

"Razmišljamo o odustajanu od ovog posla. Evo mi zadnjih 25 godina nismo nikad lošije poslovali. Zapravo sad radimo s gubitkom. Računao sam si nedavno, 3000 kuna mi pojedu hrane koze a mi uprihodujemo 2700, 2800", rekao je.

Imao je 80 koza, pa je stado smanjio na 40. Uvoz stranog sira u trgovačke lance jednostavno ga je izgurao s tržišta.

"Ljudi više vole peglat kartice nego kupovat za keš kod nas. I to je razlog eto... Nešto smo imali kupce i na moru. U dubrovniku, Cavtatu, jednog kupca u Istri. Nisu uzeli 30% sireva kao prijašnjih godina. Onda znate koliko smo pali."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše sira uvozimo iz Njemačke

A višak sira u Europskoj Uniji jednostavno će morati završiti u Hrvatskoj i mi smo tu, govore u ministarstvu, nemoćni. Najviše sira uvozimo iz Njemačke, Nizozemske, Italije i to čini 3/4 cjelokupnog uvoza. 2018. godine uvezli smo sira virjednosti 106, 6 milijuna eura. Godinu poslije još više, 117,2 milijuna eura. A izvezli smo svega 26% te vrijednosti. A u godini korone, uvoze se nastavlja.

 "Ove su se prekrasne koze muzle svakoga jutra, ali isto tako i navečer. Međutim, naš je domaćin prestao ih musti navečer jer kaže da mu jednostavno nije isplativo."

Posao nemaju na koga prenijeti

Josip je obiteljski posao mislio prenijeti na kći i sina. No ona je otišla u Njemačku. Podsjetnik na nju, otiskao je na svoj najbolji sir.

"Na slici je naša kćerka, opremljena u bizovačku narodnu nošnju. I evo sad je i on rekao da će i on u Njemačku. Čeka malo da se ta korona smiri i najvjerovatnije će otići a onda ćemo mi prodati ovo blago naše. Teška srca. Žao mi je. Mi to radimo iz ljubavi 25 godina i sad ćemo se toga morati riješiti. Nažalost."

Ministarstvo poljoprivrede najavljuje novo programsko razdoblje. No mnogi domaći proizvođači ga – neće dočekati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo