ozbiljno stanje / Koronakriza je povećala problem nestašice lijekova, europski zastupnici pozivaju na jačanje farmaceutske proizvodnje u Europi

Najviše nedostaje lijekova za liječenje raka, infekcija i poremećaja živčanog sustava

21.9.2020.
21:30
VOYO logo

Koronakriza je samo povećala problem nestašice lijekova i medicinske opreme zbog koje su pacijenti izloženi riziku. Najviše nedostaje lijekova za liječenje raka, infekcija i poremećaja živčanog sustava.

Europski zastupnici stoga pozivaju na jačanje farmaceutske proizvodnje u Europi, koja sada sve više ovisi o trećim zemljama Kini i Indiji. Hrvatski građani veliki su potrošači lijekova za snižavanje krvnog tlaka.

Upravo lijekova za snižavanje krvnog tlaka, kao i onih za kardiovaskularne i bolesti živčanog sustava nedostaje na europskom tržištu. Manjka i terapija za rak, antibiotika, cjepiva i anestetika. Problem je pojačala koronakriza.

''Kompletna Europa zapravo previše postala ovisna o proizvodnji u trećim zemljama. Odnosno Kini i Indiji i to naravno nije dobro. Meni se čini da je lekcija naučena i da EK je dosta dobro reagirala'', kaže Romana Jerković (SDP), izvjestiteljica Europskog parlamenta za nestašicu lijekova.

Ograničena prodaja

Zbog povećane potražnje za lijekovima koji snižavaju temperaturu i u Hrvatskoj je jedno vrijeme u prvom valu korone kratko bila ograničena njihova prodaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To se prvenstveno odnosilo na paracetamol, pacijenti nisu mogli dobiti više od 2 kutije paracetamola po osobi', priča  Tomislav Kukor, Gradske ljekarne Zagreb.

No, većih problema u Hrvatskoj ipak nije bilo, iako se u Europskoj uniji od 2000. do 2018. nestašica lijekova povećala 20 puta.

''Za pacijente je dobra stvar da mi imamo putem pravilnika HZZO-a riješeno pitanje kad nekog lijeka nema na tržištu, većina lijekova koji su kod nas registrirani postoji isti lijek od drugog proizvođača'', objašnjava Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Jačanje zajedničke nabave u Europskoj uniji

Europski parlament poziva na jačanje farmaceutske proizvodnje u U Europi.
I Hrvatskoj je na raspolaganju fond, kojemu je cilj oporavak zdravstvenog sustava.

''To nam je sjajna prilika za reorganizaciju kompletnog našeg zdravstvenog sustava i da na neki način podigne otpornost zdravstvenog sustava u budućnost za neke slične situacije'', kaže Jerković. 

Jedan od prijedloga Parlamenta za borbu s nestašicom lijekova je i jačanje zajedničke nabave u Europskoj uniji, jer ona zastupa 446 milijuna potrošača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo