KRIŽNI PUT / Kosor: Ovo je najteži trenutak u povijesti HDZ-a!

Premijerka je održala izvanrednu konferenciju za novinare u središnjici stranke zbog USKOK-ove istrage protiv HDZ-a. Na listi osumnjičenika našli su se i Ivan Jarnjak te Ratko Maček. Mediji spekuliraju da je blokiran račun stranke.

27.10.2011.
16:30
VOYO logo

Nakon što su od USKOK-a dobili obavijest da se širi istraga protiv HDZ-a u slučaju "crnih fondova", hitni sastanak u središnjici stranke trajao je do kasnih večerenjih sati nakon kojeg je premijerka odlučila sazvati izvanrednu konferenciju za novinare.

Čitav vrh HDZ-a stigao je u središnjicu stranke, a premijerka je potvrdila da je USKOK proširio istragu protiv HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je najteži trenutak u povijesti stranke", započela je svoje izlaganje premijerka.

Naglasila je da su svi članovi stranke i predsjedništva stranke spremni dati iskaze ako bude trebalo o tome kako se stranka financirala: "I sad pokazujemo da su nam interesi zemlje iznad interesa stranke zbog proširenja, odnosno provođenja istrage protiv HDZ-a".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je iznimno težak trenutak u povijesti stranke. Rekla bih da je ovo pretposljednja stanica križnog puta koji prolazimo od 1. srpnja 2009. godine. Dakle, od trenutka kad sam preuzela vođenje Hrvatske demokratske zajednice, od trenutka kad je bivši predsjednik otišao. Od tog trenutka počinje žestoka borba na svim razinama. Ovaj nalog ni za milimetar neće poljuljati našu odlučnost u borbi protiv korupcije i kriminala. Čini se da se to vraća kao bumerang, ali nećemo posustati. Mi smo jedina stranka koja je počela tu borbu protiv korupcije. Svi članovi stranke će dati svoje iskaze ako bude potrebno", započela je konferenciju premijerka.

"Ako dođe do daljnjih koraka u procesu, dogodit će se što se ima dogoditi. To nije najstrašnija stvar. Kakav god bio ishod, mi se kao stranka možemo vratiti i u baraku na Jarunu i početi od nule.
Mi smo stranka koja će iz ovog procesa izaći kao čvrsta stranka koja je prva Hrvatsku povela u borbi protiv korupcije", rekla je premijerka.

Kosor je rekla da HDZ u izbore ulazi jednako snažan kao i dosad. Tvrdi da je borba protiv kriminala jedan je od temelja Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavila je i da će tražiti ostale istrage, pitati za mnoge druge afere kao što su riječke tržnice, afere Sisačko-moslavačke županije, veliku aferu vezanu za ceste, upitavši se zašto istrage koje moraju biti tajne nisu tajne te zašto i odakle cure informacije.

Novinarima se kratko obratio i Ivan Jarnjak koji je rekao da će se odazvati razgovoru s USKOK-om te otkloniti sve što mu se stavlja na teret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojedini mediji spekuliraju da je blokran račun HDZ-a, što bi moglo bitno utjecati na izbornu kampanju stranke. Predsjedništvo stranke nije htjelo komentirati te navode.

Podsjećamo, uzbuna u HDZ-u digla se zbog proširenja istrage, a sada su na popisu sumnjivih bivši premijer Ivo Sanader, bivša blagajnica Branka Pavošević, bivši glavni tajnik Ivan Jarnjak i bivši glasnogovornik stranke Ratko Maček. Jadranka Kosor nije na listi, a navodno se radi o 30 milijuna kuna sumnjivog novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njih bi se moglo teretiti za kazneno djelo udruživanja, zloupotrebe i krivotorenja. Ove optužbe temelje se na izjavama Banke Pavošević, vlasnice Fimi Medije Nevenke Jurak te bivšeg rizničara stranke Mladena Barišića koji je prije otprilike prije godinu dana u svom iskazu priznao da je svaki mjesec dio novca davao Sanaderu, a dio je nosio Branki Pavošević u HDZ.

Ovo je prvi put od samostalnosti Republike Hrvatske da se na ovaj način istražuje jednu stranku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo