bivša premijerka u rtl-u danas / Jadranka Kosor: 'Ne sjećam se da su predsjednici ili premijeri bili u maškarama'

Izborna je godina. Nakon Like, građani će birati predstavnike za EP, a onda na kraju godine i šefa države

3.3.2019.
22:26
VOYO logo

Izborna je godina. Nakon Like, građani će birati predstavnike za Europski parlament, a onda na kraju godine i šefa države. Kampanja koja nije službena, svugdje je oko nas.

Samo od početka godine ministri na čelu s premijerom putovali su od juga do sjevera Hrvatske. Stranačke obveze spajaju s ministarskim. Oporba poručuje: "U kampanji su na teret poreznih obveznika."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petak Virovitica, srijeda Slavonski Brod, prošli tjedan Varaždin. Predsjednik Vlade i HDZ-a u mjesec dana s ministrima od krajnjeg juga do sjevera Hrvatske. Jesu li u kampanji?

Lika cijeli tjedan bila omiljeno odredište ministara

U Gospiću je dočekan pljeskom, baš kao i u Ogulinu na proslavi 29. obljetnice osnutka HDZ-a. Sam je poručio da se u Lici stvari moraju dovesti na čistac. Zato nije sam. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lika je cijeli tjedan bila omiljeno odredište ministara. Vodi se borba za vlast u županiji, zna se, ali odrađuju se usporedno stranački i ministarski poslovi. U Teslinoj kući potpisivanje milijunskih ugovora.

Da misle ozbiljno u izbornoj godini, pokazalo se kad je pukla priča da je HDZ postrožio pravila i da se na stranačkom skupu plješće samo premijeru i domaćinu. Demantirali su to ministri i sam premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ne znam imate li vi neki aplauzometar ili kako, odakle vama to sve? Vama to ne smeta? Ja mislim da velikom broju aktera jako smeta da je Hrvatska demokratska zajednica stoji na 30-ak posto", rekao je premijer Andrej Plenković.

"Ne znam ja za to, ja to nisam čuo, a i da je tako, a nije, mene ne bi smetalo da mene ne pozdrave", rekao je potpredsjednik HDZ-a Oleg Butković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, šef stranačkog odjela za analitiku i članstvo Robert Kopal nije ništa potvrdio ni demantirao. 

"Mislim da predsjednik stranke dobro radi svoj posao i da ako se prema jačini pljeska mjeri koliko dobro netko radi ili ne radi da biste zaista mogli izvući pogrešne zaključke", rekao je Kopal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporba jačinu pljeska gleda kao da je počela kampanja i to na teret poreznih obveznika.

"To je neosporno da idu u kampanju posebno u Ličko-senjsku županiju, očito vlada velika panika od tih izbora. A što se tiče njihova rada, nema nikakvih reformi", kaže SDP-ov Davor Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da je skupljanje bodova, ali veći je porblem što svako četiri godine daju ista obećanja. U svim tim istim krajevima. Uvijek ista obećanja koja su lažna", rekao je MOST-ov Miro Bulj.

"Nema tu nekakvih tajni. Ova mala pauza je usko vezana s izborima u Ličko-Senjskoj županiji. To znači da svi koji gtrebaju, trebajku otići tamo", rekla je Anka Mrak Taritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu ministri i premijer bili samo u Lici. Četiri dana proveli su na samom jugu Hrvatske.
Preko vojarne do gradilišta Pelješkog mosta i na kraju sjednice Vlade u Dubrovniku.

"Mi smo se dovezli autom što mislim da nam je u interesu zadnje vrijeme. Imali smo puno posla zadnje vrijeme. Posjetili smo i Ploče i Metković i Opuzen i Komarnu. Bili smo maloprije u Župi, sad smo u sad smo u Konavlima. I trebamo obići još druge destinacije ovdje, a to radimo jer nam je u funkciji posla", rekao je Plenković početkom veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u Varaždinu premijerski pa stranački posao. Tjedan dana nakon Varaždina - Slavonija. Točnije Slavonski Brod, opet u pratnji ministara.

I dok je jedan Marić uz premijera, drugi je na najjužnijoj točki Hrvatske. Kaže nisu povećali kilometre uoči izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama je cilj oživjeti svaku stopu u Hrvatskoj, a to najbolje radimo ako smo prisutni u svim gradovima i općinama Hrvatske", rekao je ministar državne imovine Goran Marić.

U tri mjeseca kao da nema mjesta gdje premijer ili netko od ministara nije bio. Od Prevlake Dubrovnika, doline Neretve, preko Imotskog, Like, Varaždina, Virovitice i Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao što vidite mi obilazimo teren, prisutni smo u svim županijama. Sigurno ćemo iz svih županija i regija izabrati najbolje kandidate", rekao je ministar uprave Lovro Kuščević

I napravit će to uskoro. Iz HDZ-a poručuju da će pobjedničku listu objaviti sredinom ožujka, ali na kraju biraju građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Predsjednica vodi žestoku kampanju'

Bivša premijerka Jadranka Kosor bila je gošća RTL-a Danas gdje se osvrnula na trenutne aktivnosti političkih stranaka, ali i predsjedničkih kandidata.

"Sljedeće nedjelje vrlo su važni izbori za HDZ i za Darka Milinovića koji je još uvijek župan. Mnogi su izašli sa svojim listama za Europski parlament, ali najjača stranka još nije, što je logično. Žele da svi otkriju svoje adute", rekla je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Predsjednica je stigla na bal u kraljevskom izdanju. Jednim detaljem opet je iznenadila

Image

Predsjednica je stigla na bal u kraljevskom izdanju. Jednim detaljem opet je iznenadila

Kako je situacija u Lici napeta pred izbore, Kosor tvrdi da pravog pobjednika zapravo nakon tih izbora - neće biti.

"Rezultat bi u Lici mogao biti izjednačen. Bit će to borba između bivših i sadašnjih HDZ-ovaca, kao što pokazuje RTL-ovo istraživanje. Ako bude tako, bit će to zapravo poraz za obje strane. Jedino bi velika pobjeda HDZ-a bila prihvatljiva za stranku da pokaže svoju snagu. Na tim izborima bit će mala izlaznost i to neće biti dobar pokazatelj političke situacije u hrvatskoj. Ono što ide na ruku HDZ-u je rasuta i bezidejna opozicija."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ima puno posla u izbornim godinama, rekla je da političari polako "zabušavaju" u svom poslu. Radi se manje, a velike reforme možemo zaboraviti dok traju kampanje. Osvrnula se i na aktivnosti aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

"Kolinda Grabar-Kitarović sigurno će se kandidirati na predsjedničkim izborima, što ne možemo sa sigurnošću reći za Zorana Milanovića. Ona je u žestokoj kampanji. Od otvaranja sajmova do maškara. Pokušala sam se sjetiti jesu li predsjednici država ili predsjednici Vlada bili u maškarama i ne mogu se sjetiti da je itko bio. No, istraživanja pokazuju da ne stoji tako dobro. Kad bi se pojavio ozbiljan kandidat, mislim da bi ju mogao ugroziti", zaključila je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo