SET DOBRIH NAMJERA / Krenula sezona predizbornih obećanja, a nitko ne otkriva kako ih misli ostvariti!

Iako nema službene kamapnje predizborna obećanja su krenula - nakon SDP-ovih novih 145 tisuća radnih mjesta, HDZ najavljuje zapošljavanja čak 180 tisuća ljudi i rezanje PDV-a. No nitko, zasad, ne objašnjava - kako

30.7.2016.
18:40
VOYO logo

Tko će prvi objaviti program predizbornih obećanja? Nakon što je SDP jučer medijima servirao svoj set dobrih namjera, iz HDZ-a ovaj put nisu dugo čekali. Velika najava je - smanjenje PDV-a.

"U prvoj godini mandata smanjili bismo opću stopu PDV-a na 24 posto, a do kraja mandata na 23 posto. Išli bismo i na smanjenje poreza na dobit sa 20 na 18 posto", optimistično najavljuje Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni SDP-ovcima nije strano rezanje PDV-a, ali to još nije na listi obećanja. Oni najavljuju manji porez na dohodak kako bi se povećale plaće.

"Kažu da će smanjiti porez, ja mogu reći da to jako lijepo zvuči, ali ne znači ništa. Ukinut ćemo naknadu za komore gospodarske, to je harač, to poduzetnici ne vole", kaže, pak, Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP tvrdi i da će otvoriti 145 tisuća novih radnih mjesta, na što je HDZ-ova glavna ekonomistica već danas podigla ulog.

"Naš cilj je skočiti na 68 posto stope zaposlenosti, to je 180 tisuća radnih mjesta i može se ostvariti", sigurna je Ivana Maletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I jedni i drugi računaju da će im umirovljenici povjerovati u najave većih mirovina.

"Da im to omogućimo otvaranjem kvalitetnih radnih mjesta, a onda bi to rasteretilo mirovinski sustavi  omogućilo da iz godine u godinu povećavamo mirovine umirovljenicima. Cilj nam je do kraja mandata za 5 posto povećati mirovine", poručuje Maletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kako bi, s tolikim dugovima u proračunu, financirali sva ova obećanja?

"Pa glavni generator prihoda u državnom proračunu je gospodarski rast. Zato se čitav naš program temelji na mjerama usmjerenim na poduzetnike koji su generator otvaranja novih radnih mjesta", kaže Maletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekonomski analitičar u programima ne vidi ništa novo, ali ni realno jer - kaže - nitko ne objašnjava kako će nas točno dovesti do blagostanja.

"Vi možete povećati i možete smanjiti PDV. Svaka Vlada to može učiniti. Samo je pitanje kako ćete realizirati ciljeve koje ste zacrtali i kako ćete održati tu razinu koju ste obećali a da pri tom ništa u društvu ne mijenjate. To naprosto nije moguće", tvrdi profesor ekonomske politike na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Luka Brkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iste smo dobre želje - od lijevih, srednjih i desnih - slušali i prošle godine.

"Da mislim da su vaša pitanja izvrsna jer zaista odražavaju već veliko nepovjerenje koje naši građani imaju i ne mogu više vjerovati, puno je lijepih priča i ništa se nije dogodilo. A ono što sam sigurna je da smo mi tim koji je odlučan da odradi posao", uvjerava Maletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli program još nitko nije predstavio. SDP će to učiniti u ponedjeljak, a HDZ...

"Sljedeći tjedan tako smo dogovarali..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Hotel Beograd
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike