Najgore prošli Siščani / Kriza učinila svoje: 250 radnika INA-e ostaje bez posla. Gradonačelnica Siska prozvala Plenkovića

'Bit će zanimljivo vidjeti što će biti kada Andrej Plenković i njegova ekipa ministri vide da su ih mađari ponovno prevarili'

25.8.2020.
21:10
VOYO logo

Nova loša vijest za radnike INA-e. Iz naftne kompanije potvrdili su da zbog pada cijena nafte i potražnje u padnemiji koronavirusa idu u restruktiriranje, što znači gubitak 250 radnih mjesta.

Od toga se najveći dio odnosi na sisačku rafineriju. Dok iz Vlade o najavi šute, iz INA-e poručuju kako ne odlaze iz Siska, već prpremaju nova ulaganja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Financijska kriza ranjava i najveće. 250 radnika INA-e ostaje bez posla.

"Planiramo organizacijske promjene koje obuhvaćaju 250 radnih mjesta. Od toga najveći broj u Rafineriji Sisak. Konačni broj će biti nešto manji jer ćemo jednom dijelu radnika ponuditi radna mjesta u nekim drugim organizacijama", poručio je Stjepan Nikolić, operativni direktor Rafinerije Sisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U Sisku /

Iz INA-e najavljuju novu investiciju: Biorafinerija trebala bi početi s proizvodnjom do 2025.

Image
U Sisku /

Iz INA-e najavljuju novu investiciju: Biorafinerija trebala bi početi s proizvodnjom do 2025.

Na lošu vijest Siščani su navikli.

"Samo znam da je katastrofa. Sisak je uvijek industrijski grad bio, ali, nažalost, evo, situacija je grozna", rekla je Zdenka iz Siska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa grozno. U Sisku je svako radno mjesto važno, a 250 manje je 250 obitelji bez egzistencije", izjavila je Tatjana iz Siska.

"Pa ne, nije to samo s INA-om. Nabrojite mi na prste koje firme normalno rade...Osim privatnika", kazao je Tomislav iz Siska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijesti iz INA-e zabrinule su radnike koji od čelnika sindikata traže zaštitu.

"Članovi sindikata su kao i uvijek u takvim situacijama zabrinuti i ono što oni od nas očekuju je da uz to očuvanje prava radnika koji će ostati raditi isto tako se očuvaju prava radnika kojima poslodavac namjerava otkazati ugovor", rekla je Jasna Pipunić, predsjednica Sindikata naftnog gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Uprave nude, kažu, bogate otpremnine i ponude, a za dio njih i nova radna mjesta u budućim pogonima.

"Te otpremnine su značajno veće od onih koje su zakonom propisane, a pored toga imamo i čitav niz stimulativnih mjera kako bi tim ljudima pomogli", rekao je Stjepan Nikolić, .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razočarana gradonačelnica Siska kaže da će stručni kadar nakon ove vijesti otići ne samo iz Siska, nego i iz Hrvatske.

"Znam da će dio radnika prihvatiti otpremnine. Jedan dio sljedeći tjedan planira ići na razgovore za posao u Njemačku jer Njemačka je organizirana država koja cijeni svoju proizvodnju, cijeni svoju naftnu industriju i naše stručnjake", poručila je Kristina Ikić Baniček, gradonačelnica Siska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, INA ne odlazi iz Siska, tvrde iz Uprave i najavljuju nova ulaganja. Prenamjenu je ovog ljeta za RTL najavio i predsjednik Uprave Sandor Fasimon.

"Nikad nećemo napustiti Sisak. Prenamijenit ćemo rafineriju i investirati. Na cijelom ovom području iza nas planiramo izgraditi Biorafineriju", izjavio je Fasimon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto rafinerije u Sisku najavljuju biorafineriju, proizvodnju bitumena, logistički centar i solarnu elektranu, te investiciju od 4 milijarde eura u rafineriju u Rijeci. Gradonačelnicu nisu uvjerili.

"Bit će zanimljivo vidjeti što će se desiti kada Andrej Plenković i njegova ekipa ministri vide da su ih mađari ponovno prevarili i da ponovno ne ispunjavaju svoja obećanja od modernizacije riječke rafinerije pa do obećanja ovih nekakvih budućih projekata u Sisku", poručila je Ikić Baniček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što Andrej Plenković i njegovi ministri misle o najavama otpuštanja u INA-i, koju još uvijek planiraju preuzeti, danas nismo mogli čuti.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo