SECESIJSKA ZGRADA / Kuće na Banovini urušavaju se same od sebe: 'Kada dođu teške kiše, Sisak će se srušiti kao kula od karata'

Iako su statičari u dva navrata zgradu proglasili opasnom, rušenje su branili konzervatori i Ministarstvo kulture jer je riječ o zaštićenom kulturnom dobru

24.8.2022.
19:07
VOYO logo

Bez vjetra, kiše i novih potresa! Kuće na Banovini ruše se same od sebe. Krov potresom oštećene zgrade probio je zaštitnu skelu i završio na cesti.

"Potres – to mi je prvo što sam pomislila, i onda sam izašla vani, vidjela oblak prašine. Užas, da sam prolazila u tom trenutku, mislim da ne bih preživjela", kaže Iva Pajduh iz Siska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevjerojatna je sreća da nitko nije nastradao. Zgrada se nalazi nedaleko od željezničkog i autobusnog kolodvora, na pet minuta od osnovne i srednje škole.

"Što se tiče tih starijih zgrada, sve bi ih trebalo srušiti. Djeca prolaze tuda, idu u školu – prolaze, gledaju – moglo je neko dijete poklopit", kaže Iva Pajduh iz Siska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon urušavanja u radnim jutarnjim satima na mjesto događaja stigle su sve žurne službe.

"Čovjek je tu nekada živio, ali već duže vremena ovdje ne živi. Nije bilo nikoga u zgradi, vatrogasci su sve detaljno pregledali", kaže Željko Prpić iz Centra 112 iz Sisačko-moslavačke županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
obnove baš i nema /

Kao iz horor filma! U centru Siska jutros se urušila zgrada oštećena u potresu

Image
obnove baš i nema /

Kao iz horor filma! U centru Siska jutros se urušila zgrada oštećena u potresu

Zgrada, čije su pročelje krasili brojni ukrasi, izgrađena je početkom 20. stoljeća i jedan je od rijetkih primjera tako oblikovane secesije u Sisku. Zaštićeno je kulturno dobro. Iako su je statičari u dva navrata proglasili opasnom i zahtijevali rušenje, konzervatori su željeli sačuvati njezino pročelje.

"Znam da je Konzervatorski odjel u Sisku trebao provesti podupiranje, a Državni inspektorat hitno uklanjanje, kao što je u skladu sa svim procedurama, ali na žalost nemam informacije zašto je došlo do zastoja i gdje su nastali problemi u tom odnosu između njih", kaže Alen Kadić, član Upravnog odbora Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnica Siska danas nije odgovarala na pozive. Grad Sisak odgovornost prebacuje na Ministarstvo kulture. Tvrde da je Državni inspektorat izdao elaborat za hitno rušenje objekta, no sve je prema njihovim riječima stopiralo Ministarstvo kulture, točnije konzervatori.

Na optužbe je reagirala i ministrica. Za učvršćivanje pročelja odobreno je milijun i 200 tisuća kuna, no za početak radova, kažu – trebali su suglasnost vlasnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadnji odgovor od zadnjeg suvlasnika je došao u ovaj ponedjeljak, i oni su dali odgovor da ne žele dati suglasnost da se taj zid učvrsti. Temeljem izmjena zakona, sada će se moći pristupiti uklanjanju zgrade i rušenju", rekla je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

Dok se institucije jedna na drugu prebacuju odgovornost, građani zgroženi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba službe prozvat, treba Vladu prozvat! Treba prozvati idiote koji nam kroje sudbine", rekla je Sanja Žunić iz Siska.

"Nitko ništa ne poduzima, kada dođu teške kiše – Sisak će se srušiti kao kula od karata", kaže Višnja Benčić iz Siska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zgrada će danas biti uklonjena, unatoč svim elaboratima i unatoč tome što je pod zaštitom kulture. Jer je opasna za ljude – što je bila i posljednje gotovo dvije godine.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo