Prijete li bolnicama nove ovrhe? / Kujundžić: 'Isplatit ćemo veledrogerije!' One poručuju: 'Vratite barem polovicu od 3 milijarde kuna duga!'

Vlada razmišlja o potpunoj isplati duga no nakon toga, kao svojevrsna prijetnja, najavljuju se i niže cijene lijekova

29.9.2019.
21:36
VOYO logo

Sutra je u Ministarstvu zdravstva dogovoren novi sastanak s predstavnicima veledrogerija koje su tužile više od 20 bolnica zbog neplaćenih dugova.

Veledrogerije očekuju da im se plati polovina duga za koji tvrde da je premašio tri milijarde kuna. Iz Vlade se mogu čuti informacije kako su spremni platiti cijeli iznos, ali da se nakon toga mogu očekivati niže cijene lijekova što se pak neće svidjeti dobavljačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U najgorem stanju sisačka, vinkovačka i dubrovačka bolnica

Iako je bolnicama potrebna hitna pomoć - zbog golemih dugova više od dvadeset ih je zaradilo tužbe - dan uoči sastanka s predstavnicima veledrogerija ministar je optimističan.

''Ovo sutra ćemo riješiti, ova Vlada je sve riješila pa ćemo i to riješiti", poručuje ministar zdravstva Milan Kujundžić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dug prema veledrogerijama, tvrdi ministar, veći je od 2 milijarde kuna. Kako doznajemo, Vlada razmišlja da ga u potpunosti isplati, no nakon toga, kao svojevrsna prijetnja, najavljene su i niže cijene lijekova.

''Dug nije 2 milijarde, nego više od 3 jer samo veledrogerije imaju 2 i pol milijarde, a mi smo 70 posto sustava, znači još 30 posto sustava tu nedostaje. Druga stvar, mi zbilja nemamo ništa s cijenama lijekova. Cijena lijeka se određuje referentno u komparaciji s tri zemlje. To su Slovenija, Češka i Italija, znači kao najveća cijena moguća je srednja cijena tih triju zemalja", kaže predsjednik HUP-ove Koordinacije veledrogerija Ivan Klobučar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon kninskog slučaja od ovrha strahuju i druge bolnice. U najgorem stanju su sisačka, vinkovačka i dubrovačka, kojoj je dospjeli dug dosegnuo 170 milijuna kuna. Županija, kao osnivač, ne može ga podmiriti.

''Strahujemo od ovrha jer postoje prijetnje da će tvrtke koje isporučuju lijekove ovršiti bolnicu, no nadam se da ćemo naći rješenje prije toga i da do toga neće doći jer bi to bila puno gora situacija nego ova danas'', kaže dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nove tužbe mogu se očekivati, poručuju iz veledrogerija, no kažu da će lijekove isporučivati dok god ih imaju.

Neke bolnice dugove nisu platile ni nakon 1100 dana!

''Situacija je iznimno ozbiljna jer morate zapamtiti da firme propadaju zbog nelikvidnosti, ne zato što imaju ili nemaju dobit. Prema tome, ako mi dođemo u situaciju da ne možemo plaćati svoje dobavljače, doći će do domino-efekta. I to može biti apsolutno katastrofa", jasan je Klobučar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke bolnice dugove nisu platile ni nakon 1100 dana.

- Otkud će Vlada platit dug? "Iz džepa, iz džepa", poručuje Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško iz džepa HZZO-a. Jer njihov je novac, kažu, namijenjen liječenju pacijenata, a ne pokrivanju dugova.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo