ministar razočaran / Kujundžić o poskupljenju cigareta: 'To nije ono za što sam se ja cijelo vrijeme zalagao!'

Image
Foto: Pixsell

'To poskupljenje nema nikakve veze s onim za što se ja zalažem - veću cijenu s aspekta borbe za zdravlje i život', prokomentirao je ministar

30.11.2018.
16:56
Pixsell
VOYO logo

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u petak je najoštrije osudio slučaj splitskog kardiokirurga koji je primio mito i poručio da u ponedjeljak u KBC Split šalje inspekciju Ministarstva zdravstva koja će istražiti je li bilo i stručnih propusta u najnovijem slučaju korupcije u zdravstvu o kojem su ovih dana izvijestili mediji.

Riječ je o slučaju objavljenom u emisiji "Provjereno" Nove TV u kojoj je Ljubica Adžaip ispričala da je splitskom kardiokirurgu u ured donijela 3000 eura kako bi spasila život supruga, koji je unatoč tome umro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upoznat sam s tim slučajem i najstrože ga osuđujem, te sam u tom smislu kontaktirao upravu bolnice u Splitu", rekao je ministar u izjavi novinarima ispred Banskih dvora.

Dodao je da se s tim u vezi danas sastaje stručno povjerenstvo u splitskoj bolnici, te da i DORH vjerojatno radi na tome slučaju.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja u Split u ponedjeljak šaljem inspekciju Ministarstva, ojačanu neutralnim kardiokirurzima i kardiolozima, kako bi se vidjelo je li bilo i stručnoga propusta. Ako je bilo propusta, za najstrožu je osudu", rekao je ministar.

No, odbio je prejudicirati čeka li splitskog kardiokirurga otkaz i reakcija DORH-a, rekavši samo da se sve mora istražiti i ako postoje osnove - najstrože osuditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poskupljenje cigareta nije ono koje sam tražio"

Upitan za poskupljenje cigareta od ponedjeljka, pojasnio je da to "nije ono poskupljenje koje je on tražio". Riječ je o poskupljenju od dvije kune po kutiji cigareta radi usklađivanja s EU direktivom i ta sredstva neće ići u zdravstveni proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To poskupljenje nema nikakve veze s onim za što se ja zalažem - veću cijenu s aspekta borbe za zdravlje i život, jer je poskupljenje dokazano učinkovito kao oblik djelovanja protiv bolesti", pojasnio je Kujundžić.

Na pitanje hoće li cigarete, radi zdravstvenog proračuna i prevencije bolesti, dodatno poskupjeti i za Novu godinu, ministar nije odgovorio rekavši samo da će se za poskupljenje cigareta zalagati dok je živ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam tražio to poskupljenje i tražit ću još puno više jer su to dokazano učinkovite metode. Svježi primjer je Finska gdje je povećanje cijene cigareta dovelo do toga da 60 posto djece manje puši. U Saudijskoj Arabiji, gdje je cijena kutije cigareta povećana s tri na deset dolara, djeca manje puše za 50 do 60 posto", ističe ministar.

Novinare je zanimalo i kako Vlada misli riješiti najave novih tužbi liječnika zbog neadekvatnog plaćanja prekovremenog rada, čija se vrijednost procjenjuje na čak dvije milijarde kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu postoji formalni i financijski prijepor. Liječnici su oštećeni jer su do 16 sati plaćeni po jednoj, a nakon 16 sati po drugoj tarifi, iako cijelo vrijeme rade isti posao. To će završiti na sudu, a kako će biti, vidjet ćemo", kaže Kujundžić.

Ponovio je i kako povećanje zdravstvenog doprinosa ne znači da će zdravstveni sustav u Hrvatskoj iduće godine imati dovoljno novca jer još uvijek jako zaostajemo za razvijenim zemljama koje svake godine u državnom proračunu povećavaju iznos za zdravstvo za 5 do 10 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ni sada s ovim naš iznos za zdravstvo neće biti povećan za očekivanih 5 do 10 posto. Bit će to stabilno stanje u kojem će biti teško boriti se s onim što imamo", poručio je Kujundžić u izjavi uoči prve sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo