spremni projekti / Kuščević tvrdi kako mu ide s reformama, poručio: 'Kreće digitalizacija javne uprave, konačno'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar uprave naveo je da je u pitanju 15 projekata, te naglasio da će vrlo brzo potpisati ugovor za projekt e-Pristojbe, e-Pečat, e-Potpis

5.7.2018.
13:57
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ministar uprave Lovro Kuščević poručio je u četvrtak da reforme u njegovom resoru "izvrsno stoje", istaknuvši kako prate reformski plan i da se sve reforme izvršavaju u roku. Kako su na zatvorenom dijelu sjednice Vlade ponovno na dnevnom redu reforme, novinari su prije sjednice Vlade pitali ministra Kuščevića kako "stoje reforme" u njegovom resoru, a on je odgovorio: "Izvrsno stojimo. Pratimo reformski plan i sve reforme se izvršavaju u roku".

Ministar uprave naveo je da je tu 15 projekata, te naglasio da će vrlo brzo potpisati ugovor za projekt e-Pristojbe, e-Pečat, e-Potpis. "Dakle, kreće digitalizacija javne uprave, konačno", poručio je Kuščević.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje što je s "rezanjem" javne uprave, broja zaposlenih, agencija, sistematizacijom plaća, ministar uprave je podsjetio da se jučer u Varaždinu imala prilika čuti najava da se ide u spajanje ureda državne uprave sa županijama. To će prvo decentralizirati javnu upravu, a drugo i racionalizirati jer, kaže Kuščević, očekuju da će manji broj ljudi pristati prijeći u županije.

"Osim toga, zakon o plaćama u državnim službama je također u završnoj fazi. Tu isto očekujemo znatne uštede. Nakon toga idu uredbe o sistematizaciji, uredbe o nazivima, o koeficijentima. Dakle, vrlo aktivno radimo na svim reformama javne uprave", istaknuo ministar Kuščević.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su ga pitali i kako tumači presude u Austriji hrvatskim državljanima koji su na Bleiburgu uzvikivali "Za dom spremni" i podizali ruku u "Hitlerov pozdrav", jer su osude brutalne, a oni se kaju i kažu da nisu namjerno, da su bili pijani. Upitali su ga i misli li da bi takvo nešto funkcioniralo u Hrvatsko te zašto takvih kazni nema u Hrvatskoj.

"To je austrijsko pravosuđe koje je takvo kakvo je. Neću komentirati njihove presude, međutim, dobro je da se pošalje poruka da određeni simboli, određeno ponašanje nije prihvatljivo", istaknuo je Kuščević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na pitanje zašto mi nismo kadri poslati tu poruku, Kuščević je rekao: "Pa, dobro, to se dogodilo u Austriji, ne može hrvatsko pravosuđe suditi za neka djela ili nedjela koja se događaju u Austriji. Međutim, dobro je, i zadnji događaj u Bleiburgu je bio zaista dostojanstven, zaista se odala žrtva svim nevino pogubljenim ljudima na Bleiburgu i dobro je da se pošalje poruka da to i bude tako, a ne da se na bilo koji način to kontaminira", rekao Kuščević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo