Barijatrijska kirurgija / Lakši im je život i lakši su na vagi: Njihovi pacijenti izgube u godinu dana i do 50 kilograma

Liječnici procjenjuju da je čak 60 tisuća Hrvata pretilo i spremno za kirurško liječnje debljine koje inače košta 23.000 kuna

17.10.2019.
10:25
VOYO logo

Zahvat je počeo prije otprilike sat i pol, a na operacijskom stolu je pedestogodišnjakinja koja ima 120 kilograma i o njoj se brine 10-ero ljudi.

Odstranit će joj dvije trećine želuca, što bi joj moglo drastično promijeniti život.
Ali da bi netko uopće završio na ovakvom zahvatu mora imati indeks tjelesne mase veći od 40. Primjerice za osobu od 170 centimetara to znači težinu od 120 kilograma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je operacija gdje se reducira sam želudac, ona je restrikcijska operacija kod barijatrijske kirurgije s čime smanjujemo obujam želuca i time onemogućavamo ljudima da previše jedu", govori za RTL Direkt abdominalni kirurg u KB Dubrava, Domagoj Vergles.

Previše je jela, i ne srami se to priznati gospođa Marijana 50-godišnjakinja koja je lani zbog pretilosti bila na ovakvoj operaciji. Vaga sada pokazuje 30 kilograma manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam bila svjesna svojih kilograma jer da jesam ne bih toliko nakupila. Bila sam i na nekih dijetama, ali ja sam čovjek sa sela, ne mogu s jednom šnitom salame ili kruha biti do podneva pa u podne jesti jer ja odem u polje raditi i to je onda nekontolirana prehrana", priznaje Marijana Zdravec.

Tisuće Hrvata pretilo

Liječnici procjenjuju da je čak 60 tisuća Hrvata pretilo i spremno za kirurško liječnje debljine koje inače košta 23 tisuće kuna, ali onima koji pod nož idu zbog pretilosti i zdravstvenih problema liječenje plaća HZZO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

"Problem je strašno velik i pogoršava se s vremenom. Procjenjuje se da je 57 posto Hrvata pretilo. Među dijabetičarima to je gotovo 80 posto. Imamo jednog pacijenta koji je, koliko god se mi trudili da on smršavi, umro s 300 kilograma", kaže nam endokrinologinja Mirjana Kardum Pejić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barijatrijska kirurgija

Postoje različiti zahvati barijatrijske kirurgije kojima se liječi debljina. Među njima i premošćivanje tankog crijeva, žuči i gušterače. No, u KB Dubrava najčešće rade uklanjanje dijela želuca. 

"Te zahvate radimo prvenstveno da bi bolensicima omogućili bolju kvalitetu života, smanjili potrebe za lijekove, šećerne bolesti, smanjili tjelesni masu i time olakšali život", dodaje Vergles.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lakši im je život i lakši su na vagi. Njihovi pacijenti izgube u godinu dana i do 50 kilograma. Prvih nekoliko mjeseci gospođu Marijanu, inače kumicu na placu kupci nisu prepoznali.

"Odlično se osjećam"

"Prva je reakcija bila gospođa jeste li vi bolesni? Ja kažem nisam bolesna nego sam zdrava. Odlično se osjećam, mogu puno više raditi u vrtu mogu plijeviti sat vremena da nisam umorna", kaže gospođa Marijana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdraviji i mršaviji život sada čeka i pacijenticu na čijoj smo operaciji bili danas. Liječnički tim obavio je svoj posao, a sada je sve na njoj.

"U principu sve što može promijeniti ljudski život naravno da je naše zadovoljstvo veliko. Čast je biti dio ovakvog tima", dodaje medicinska sestra insturmentarka, Snježana Bastaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretili ste, borite se s kilogramima i bezuspješnim dijetama, a vježbanje vam ne pomaže - možda je, kao za gospođu Marijanu, baš barijatrijska kirurgija spas za vas. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo