vrdoljak i grčić zadovoljni / Lalovac o rastu BDP-a: 'Prekinuli smo dužničko ropstvo i počistili nered koji je ostavio HDZ'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministar financija Boris Lalovac oglasio se povodom objave Državnog zavoda za javnu statistiku i porasta BDP-a te naglasio kako je za sve kriv HDZ

28.8.2015.
12:11
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju 1,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je znatno brži rast nego u prethodnom kvartalu i iznad svih očekivanja.

Povodom toga oglasio se i ministar financija Boris Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dužničko ropstvo građana, koji su imali kredite u švicarcima, je gotovo i stvorena je prilika da mnoge obitelji krenu naprijed.

Image
dobra vijest /

Više od očekivanja: BDP u drugom kvartalu porastao za 1,2 posto

Image
dobra vijest /

Više od očekivanja: BDP u drugom kvartalu porastao za 1,2 posto

Rast BDP-a od 1,2 % dokaz je da smo počistili nered koji je ostavio HDZ. Rekordna turistička sezona, najniža stopa nezaposlenosti u posljednjih 6 godina, rast izvoza za 12% i uvođenje reda u porezni sustav temelj su daljnjeg rasta Hrvatske", kazao je Lalovac u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova Vlada uhvatila se u koštac s najvećim izazovima koji su godinama usporavali zemlju i za njih smo pronašli rješenja. Obećali smo rast gospodarstva koji se sada ostvario. Obećali smo uhvatiti se u borbu s „(ne)kulturom neplaćanja“, bilo da se radi o porezima, doprinosima ili obvezama prema vjerovnicima u gospodarskom poslovanju kako bismo zaštitili radnike i pomogli poduzetnicima. To smo i učinili.  Sad nitko više nije iznad zakona, a država naplatom poreza osigurava sredstva koja joj omogućuju obavljanje najvažnije uloge - brige za građane. Briga za građane je i dano obećanje da ćemo riješiti problem švicarskog franka i on je sada riješen", naglasio je ministar financija.

"Građani, a ne kapital i banke, za nas su na prvom mjestu. Prije četiri godine bankama se dopuštalo da rade što god požele i iskorištavaju obitelji navodeći ih na zaduženja koja su ih dovela do ruba. Banke su nam važan partner, ali ne smiju nikada biti iznad ljudi. Konverzijom švicaraca u euro taj problem bit će riješen i te će obitelji napokon krenuti dalje", napomenuo je Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ipak, ne smijemo nikada zaboraviti kaos koji je HDZ ostavio iza sebe. Kaos koji je doveo do neplaćanja poreza i drugih obaveza, kaos koji je doveo do kraha gospodarstva i kaos koji je zadužio hrvatske građane.

Hrvatska danas raste i nema povratka na staro", zaključio je ministar financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrdoljak: Vladine mjere donose rezultate

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je u petak kako ga posebno veseli što je veći od očekivanja rast BDP-a u proteklom kvartalu od 1,2 posto, baziran na industrijskoj proizvodnji te da smjer kojim Hrvatska ide potvrđuje da Vladine mjere donose rezultate.

"Rast od 1,2 posto je veći od očekivanja analitičara, pa čak i od naših očekivanja. Ono što mene posebno veseli je da je taj rast baziran na onom što je najvrednije, a to je industrijska proizvodnja; to je izvoz; potrošnja; rast investicija. Znači smjer kojem ide Hrvatska potvrđuje da sve mjere koje smo poduzeli u zadnje tri godine donose rezultate", kazao je Vrdoljak u izjavi za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčić: 'Ubrzanje rasta BDP-a ukazuje na snažnu promjenu trenda u gospodarstvu'

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić kazao je u petak da rast hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,2 posto ukazuje na snažnu promjenu trenda u gospodarstvu te da će s tim dobrim rezultatom Vlada tražiti povjerenje građana za idući mandat.

"To su jako dobre vijesti. Unatoč činjenici da mnogi nisu vjerovali da se događa snažna promjena trenda u gospodarstvu, drugi kvartal završavamo s ovako visokom stopom rasta, pri čemu prije svega mislim u odnosu na ono što su ekonomski analitičari i drugi relevantni ljudi u državi projicirali. Dogodilo se to da je ta stopa i veća od toga", kazao je Grčić u izjavi za Hinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je treće tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 0,5 posto na godišnjoj razini, što je označilo njegov izlazak iz šestogodišnje recesije.

"U Vladi nas posebno veseli da su naše mjere konačno doprinijele da su sve komponente BDP-a su pozitivne. Nije više samo izvoz onaj koji doprinosi oporavku, ono što je najupečatljivije je velik doprinos osobne potrošnje, u velikoj mjeri determiniran našim poreznim mjerama kojima smo ljudima povećali plaće, a s druge strane, po prvi puta nakon izbijanja krize, nakon 2008. godine, pozitivan je doprinos i investicija. Najteži dio posla koji je bio pred Vladom, da potaknemo investicijski ciklus, što kroz javni sektor, što kroz potporu privatnom sektoru, konačno je dao rezultate pa imamo značajan doprinos investicija u pozitivnom smislu u drugom kvartalu", istaknuo je Grčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stopa gospodarskog rasta od 1,2 posto je dobar znak. Ona praktički eliminira sve one kritike koje smo slušali da je oporavak na razini statističke greške ili da smo izašli iz recesije, ali da su stope izuzetno male. Sada smo prošli tu granicu od 1 posto i mislim da je to znak da idemo dobrim putem", navodi Grčić.

Istaknuo je i da se puno očekuje u trećem kvartalu, zbog odlične turističke sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog očekivanja o rastu, prije svega turističke potražnje, a onda i ukupne potrošnje, očekujem jako dobar rezultat i na kraju trećeg kvartala ove godine", kaže Grčić.

Ocijenio je da je Vlada odradila dobru pripremu te donijela neke ključne mjere, kao što su poticaji osobnoj potrošnji, investicijama te pojačanom korištenju EU fondova, istaknuvši pritom da je ono samo u prvih 6 mjeseci ove godine čak tri puta više nego u prvih šest mjeseci prošle godine, što je sve doprinijelo ovako dobrom rezultatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Vladi zatvaramo naš mandat i naš ciklus s dobrim rezultatom i ono što možemo biti sigurni da ćemo s dobrim rezultatima ući vrlo brzo u kampanju i da ćemo na tome bazirati tu kampanju i tražiti povjerenje građana za idući mandat jer smo dokazali da u konačnici postižemo rezultate za koje smo se borili ove tri i pol godine", zaključio je Grčić.

HUP: rast je rezultat restrukturiranja privatnog sektora

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) ocjenjuju da je rast BDP-a u drugom tromjesečju ove godine za 1,2 posto na godišnjoj razini u najvećoj mjeri rezultat restrukturiranja privatnog sektora te da se tek sa stopom rasta od 3 posto može reći da je zemlja počeli rješavati probleme i da će se povećati životni standard građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj pozitivan pomak rezultat je u najvećoj mjeri restrukturiranja privatnog sektora koji se u vrijeme krize morao prilagođavati teškim uvjetima poslovanja i orijentirati na izvoz. Državni aparat i dalje je preglomazan te generira najveće troškove i dugove, stoga tek s 3 posto rasta BDP-a možemo reći da smo se kao zemlja restrukturirali, da smo počeli rješavati probleme i da će se povećati životni standard građana", istaknuo je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Dodaje kako bi opasno bilo zaključiti da zbog ovakvo malog rasta BDP-a ne treba hitno i ozbiljno raditi na ekonomskim problemima zemlje - fiskalnoj konsolidaciji, smanjivanju javnoga duga i provedbi strukturnih reformi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potrebno je aktivirati sve raspoložive resurse koji mogu u relativno kratkom vremenu ostvariti i pokrenuti pozitivne promjene, počevši od brojne neiskorištene državne imovine te privatizacije nelikvidnih tvrtki u državnom vlasništvu do privlačenja privatnih investitora kojima, za početak, treba smanjiti birokratske postupke, povećati transparentnost parafiskalnih nameta i osiguranja kvalitetnog sugovornika u upravi na lokalnoj i nacionalnoj razini", kaže Majetić.

Ističe kako postoji niz mjera koje se mogu poduzeti kako bi se značajnijim koracima zagrabilo prema rastu koji Hrvatsku razdvaja od najnerazvijenijih zemalja EU. "HUP stoga i dalje traži od svih političkih elita da se krene u ozbiljnije promjene i počnu otklanjati sve dobro poznate slabosti", poručio je Majetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo