SUMNJIČAVI MINISTAR / Lalovac šalje inspektore na obalu: čudno mu je što je turista više, a izdanih računa manje nego lani

Kako se bliži vrhunac turističke sezone, tako su jači i nadzori fiskalizacije po Jadranu. No čini se da je, upravo kad je obala u pitanju, ministar financija - sumnjičav. Gostiju je više, a računa manje, pa je i osobno krenuo u obilazak terena

31.7.2015.
18:37
VOYO logo

Službeno: došli su obići uspješne turističke priče na Hvaru. No, neslužbeno, ministar je financija u obilasku Dalmacije jer mu se čini da je ove godine gostiju više, a fiskaliziranih računa manje.

"Ne samo da je manji broj računa nego imate i preko nekoliko stotinu ugostitelja koji dnevno rade nekih dvadeset, pedeset kuna. To je nedopustivo i to ne može nitko dokazati da tako radi i živi, kada je pun Hvar ili Zadar ili Split, da radite dnevno oko sto kuna prometa", kaže Boris Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NELOGIČNOSTI /

Lalovac traži odgovore: 'U Dalmaciji je više turista, a manje izdanih računa. Kako to?'

Image
NELOGIČNOSTI /

Lalovac traži odgovore: 'U Dalmaciji je više turista, a manje izdanih računa. Kako to?'

Službeni podaci pokazuju da je do rasta ipak došlo, iako malog.

U srpnju prošle godine izdano je 233 milijuna i sto tisuća fiskalnih računa ukupne vrijednosti 16,6 milijardi kuna. Ove godine broj računa se povećao za osam milijuna, na 241 milijun, no njihova vrijednost gotovo da je ostala ista: 16 milijardi i sedamsto milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog sumnji u manipulacije fiskalnim računima ljut je i ministar turizma, uz takvo ponašanje teško da može doći do smanjenja PDV-a u turizmu.

"Svi potrošači, mi građani, kad platimo taj porez od 13 posto on ne ide u državnu kasu kamo bi trebao nego ide u džep ugostitelju. To nije u redu, to je potkradanje i države i svih nas građana", smatra Darko Lorencin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi i iduće godine imamo u planu daljnja rasterećenja, možda smanjenje i PDV-a, ali ljudi moji morate plaćati poreze. Da svi uredno plaćaju poreze i PDV bi nam bio niži", jasan je Lalovac.

Pa iako Lalovac najavljuje dodatne nadzore, njegov prethodnik i idejni otac fiskalizacije poručuje: disciplina je prerano popustila, i to iz političkih razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije samo bahatost razlog da se zatvaraju svi oni koji ne izdaju račune, to je jednostavno mjera koja je imala rezultate, i politika mora dati nalog da se s time nastavi. Popustila je politika zbog izbora, to je moja ocjena", smatra Slavko Linić.

Dugogodišnji šef ceha ugostitelja misli da ministri nisu u pravu kad kritiziraju ugostitelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako postoji netko da je izložen kritikama, onda su to ugostitelji. A ja vam tvrdim da su ugostitelji najkontroliraniji, i zapravo jedan od najkvalitetnijih dijelova hrvatskog gospodarstva, i da poštuju sve zakone u Hrvatskoj", tvrdi bivši šef ceha ugostitelja Ante Mihić.

Zbog čega bi, poručuju iz HDZ-a, trebalo razmisliti treba li Porezna uprava popustiti sa stegom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Porezna treba raditi na širenju baze, a ne pretjeranoj kontroli malih poduzetnika, pogotovo u ovakvim okolnostima", kaže Domagoj Ivan Milošević.

Bila oporba u pravu ili ne, Porezna uprava kreće u novu kampanju koja bi trebala potaknuti građane da traže račune, i to ne samo Hrvate, nego i goste iz Češke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo