Velika gospodarska šteta / Lažna panika oko koronavirusa napravila stvarnu i ozbiljnu štetu: Koje su posljedice za Hrvatsku?

Najosjetljiviji sektori su turizam i gospodarstvo

19.2.2020.
22:42
VOYO logo

Iako su oboljeli uglavnom Kinezi, iako su svi umrli Kinezi, i iako virus kao takav nigdje van Kine nije uzrokovao velike zdravstvene probleme uzrokovao je nešto drugo.

Nepotrebnu paniku, rasizam, ksenofobiju i veliku gospodarsku štetu. Ne samo kineskim restoranima diljem svijeta, u problemima su i veliki brendovi poput Disneya, Applea, Nikea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Virus je utjecao na proizvodnju auta, dostupnost mobitela, zaustavio je čak i usvajanja djece iz kineskih sirotišta. A utjecao je i na hrvatski turizam.

Koronavirus još nije stigao u Hrvatsku, ali posljedice jesu. Kineza i selfija više nema koliko prije. U Zagrebu ih je ovog mjeseca upola manje nego lani. To pokazuju i turističke brojke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni grad je posjetilo 516 Kineza što je 57 posto manje u odnosu na prošlu godinu, a ostvareno je 1,176 noćenja, što je 43 posto manje.

Letovi diljem svijeta iz Kine i u Kinu su obustavljeni, ne putuju turisti, a ne putuju ni pošiljke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, od 6 veljače se ne mogu slati pošiljke u Kinu zbog novonastale situacije s koronavirusom", rekao je Mirko Salaj, djelatnik Hrvatske pošte.

Internet kupnju i dostavu možete zaboraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada govorimo o pošiljkama iz Kine tu se radi mjesečno od 500 tisuća do milijun pošiljaka. A u smjeru Kine do Hrvatske radi se o stotinama pošiljaka. Za sada nemamo nikakve informacije od avio prijevoznika. Ništa ne može otići ni doći. Pokušali smo preko Rusije, ali je i Aeroflot zaustavio prijevoz tako da nema ni jednog pravca do Kine", izjavio je Krešimir Domjančić, voditelj Odjela za odnose s javnošću.

Osim za zdravlje koronavirus postao je ozbiljna prijetnja i svjetskom gospodarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najosjetljiviji sektori su, kao što ste rekli, turizam i ugostiteljstvo. Procjenjuje se da je zadnjih nekoliko tjedana pala popunjenost u hotelima za 35 do 45 posto. Najosjetljivije su avio kompanije njihove su dionice pale za 20 posto", rekao je ekonomski stručnjak Tihomir Domazet.

Bivši ministar gospodarstva smatra da bi se cijela situacija mogla odraziti i na Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kina je petina čovječanstva i 17 posto svjetskog BDP-a. Ona je znači veliki kupac i druga najveća ekonomija u svijetu. Sve što se trenutno događa u Kini imati će utjecaja na sve pore života na drugim krajevima planete. Kina je 60 posto proizvodnje paracetamola, bez Kine nema proizvodnje automobila, bez Kine nema proizvodnje mobitela. Ako Kina stane, staje i svijet", poručio je Goranko Fižulić, bivši ministar gospodarstva.

Njemački ministar zdravstva upozorio je da epidemija koronavirusa može dovesti do nedostatka lijekova u Europi, s obzirom na to da mnogi sastojci koji se rabe u njihovoj proizvodnji dolaze iz Kine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadležni u Hrvatskoj tvrde kako nama zasad nestašica lijekova ne prijeti.

Također je pala prodaja i proizvodnja Iphona. Apple traži od dobavljača, od kojih mnogi imaju tvornice u Kini, da u prvoj polovini ove godine proizvedu do 80 milijuna iPhonea, a hoće li to uspjeti ovisi o virusu i hoće li tvornice raditi. Zbog njega je otkazan i najveći svjetski sajam mobilne industrije u Barceloni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Preko 90 posto proizvodnje elektroničkih uređaja se događa u Kini. Mnogi brendovi proizvode u Kini i neće moći isporučiti ono čemu su se nadali. U drugoj polovici godine neće se moći kupiti svaki mobitel, televizori i postali elektronički uređaj na jeftin i jednostavan način kao do sada", rekao je Dragan Petrić, urednik časopisa BUG.

Koronavirus oslabio je gospodarstvo Kine, ali veleposlanica te zemlje u Hrvatskoj smatra da će se Kina od toga brzo oporaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da virus ima kratkoročne posljedice za turizam i ugostiteljstvo. Ali vi znate da je kineska ekonomija snažna i da ima veliki potencijal. Ja mislim da kineska ekonomija ima dobru perspektivu", kazala je Erwen Xu, veleposlanica Narodne Republike Kine u Hrvatskoj.

Ipak, već je sada jasno kako je lažna panika napravila ozbiljne i stvarne štete za svjetsko gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo