NEMA PROVJERA / Lažni njegovatelji branitelja: varaju državu za naknadu od 3.800 kuna

Image
Foto: Thinkstock

Neslužbeno ima slučajeva u kojima obitelj, uz suglasnost branitelja, odabere osobu za njegu i skrb kojoj odgovara da od države dobije plaćeno mirovinsko i zdravstveno osiguranje, ali posao ne obavlja,

16.5.2017.
14:24
Thinkstock
VOYO logo

U Hrvatskoj trenutačno ima 435 branitelja Domovinskog rata – stopostotnih invalida koji, podatak je to Ministarstva branitelja, ostvaruju pravo na usluge osobe za pružanje njege i pomoći, kojima država plaća naknadu u iznosu od oko 3.800 kuna. Te osobe braniteljima pomažu u svakodnevnom životu, a osim naknade država im plaća mirovinsko i zdravstveno osiguranje, naknadu plaće za vrijeme vlastitog bolovanja, prava za vrijeme nezaposlenosti i doplatak za djecu, piše Novi list.

Njegovatelj branitelja, osim što mora proći tečaj u trajanju od pet dana, mora boraviti s braniteljima svakoga dana, osim za trajanja terapije branitelja u nekoj drugoj ustanovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, neslužbeno, kako piše Novi list, ima slučajeva u kojima obitelj, uz suglasnost branitelja, odabere osobu za njegu i skrb kojoj odgovara da od države dobije plaćeno mirovinsko i zdravstveno osiguranje, ali posao ne obavlja, već u dogovoru s braniteljem odnosno njegovom obitelji njima prepušta naknadu. U takvim slučajevima drugi član obitelji ne odriče svojih primanja na poslu, branitelj za radnog vremena ostaje sam, a ostaje mu naknada njegovatelja.

O 355 stopostotnih ratnih vojnih invalida, prema podacima Ministarstva, brinu članovi njihovih obitelji, a preostalih 80 su neke druge osobe, koje su branitelji odnosno njihove obitelji odabrale same.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit Ministarstvu branitelja je li dosad bilo slučajeva za koje se neslužbeno može čuti, da je neka osoba samo prijavljena kao njegovatelj da bi stekla naknadu te ostala prava, ali posao ne obavlja odgovorili su:

"U skladu s mogućnostima, stručni suradnici Centara za psihosocijalnu pomoć stradanicima Domovinskog rata organiziraju mobilne obilaske HRVI-ja stopostotnih invalida u svrhu praćenja njihovih sprecifičnih zdravstvenih i socio-ekonomskih potreba, a Ministarstvu branitelja dostavljaju izvješća o njihovom trenutnom zdravstvenom stanju i zadovoljstvu kvalitetom rada njegovatelja. Od 2013. godine suradnici su posjetili 238 HRVI".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, mnistarstvo nije odogovorilo je li stručni suradnici provjeravaju je li njegovatelj na svom radnom mjestu, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo