REFORMA ZDRAVSTVA / Liječnica Marković: 'Ministru Berošu mogu odgovoriti da je današnji sastanak njegov debakl'

'Stali smo u zaštitu naših pacijenata jer se borimo za dostupnost da svaki pacijent može doći do nas', kazala je

4.7.2022.
20:30
VOYO logo

Viliju Berošu na sastanak oko reforme zdravstva - odazvale su se tek dvije od šest udruga obiteljskih liječnika. Protive se radu u hitnoj, prijete otkazima, a ministar ih optužuje za politikantstvo.

S liječnicom Mirelom Marković, članicom Izvršnog odbora KOHOM-a čija udruga danas nije bila na sastanku razgovarala je RTL-ova reporterka Leona Šiljeg. Marković je komentirala Beroševe tvrdnje da je današnji sastank debakl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministru mogu odgovoriti da je debakl njegov i cjelokupne zdravstvene administracije. Ne može biti ministar koji krivi cijelu jednu djelatnost, u ovom slučaju obiteljske medicine, za nefunkcioniranje sustava", kazao je.

Beroš je danas kazao da su mu pacijenti na prvom mjestu te se zapitao je su li obiteljskim liječnicima na prvom mjestu pacijenti ili politikantstvo. Marković je odgovorila ministru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
optužuje ih za politikanstvo /

Berošu se na sastanak odazvale dvije od šest udruga liječnika: 'Vidim ovo kao vrstu debakla, ali pitanje je čijeg'

Image
optužuje ih za politikanstvo /

Berošu se na sastanak odazvale dvije od šest udruga liječnika: 'Vidim ovo kao vrstu debakla, ali pitanje je čijeg'

"Ne komuniciramo preko medija, komuniciramo iz razloga jer drugi način komunikacije nemamo s njim. Pošto sve ide preko medija sve informacije iz ministarstva saznajemo preko medija, tako da on prvi počinje s tim. Rekla bih da su nama pacijenti uvijek i stalno na prvom mjestu. Današnji revolt da četiri udruge obiteljskih liječnika koje su se ujedinile, a predstavljaju dvije trećine svih liječnika, u Hrvatskoj su rekle ne i stali smo u zaštitu naših pacijenata jer se borimo za dostupnost da svaki pacijent može doći do nas", kazala je.

Komentirala je i što bi za obiteljske liječnike značio rad u hitnoj službi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče rada u hitnoj, za to postoji specijalizacija koja je visoko vrijedna. Prema zakonu o liječništvu, svaki djelatnik u zdravstvu mora pružiti hitnu medicinsku pomoć. To je svima jasno, moda ministru nije jer je jednom prilikom prešao preko Markovog trga i nije pružio zaštitu policajci koji je bio ranjen. Mi smo cijelo vrijeme spremni i radimo kada je hitna situacija, pogotovo kolege u ruralnim dijelovima zemlje gdje je bolnica daleko. To do sada nije bilo regulirano zakonom i ne treba biti. Stalno govori da će to biti iznimka, a mi govorimo da radimo posao hitnog liječnika s tim da iznimka ne mora ući u zakon. Ako uđe, onda je svatko tko radi u sustavu obavezan to činiti", kazala je.

Kazala je i da ukoliko bude poziv na sastanak da će se odazvati, ali da očekuju da to ne bude poziv preko medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo pravi poziv na sastanak, s dnevnim redom. Prijedloge za rješenje imamo i ministar je dobrodošao u moju ordinaciju ako ne može drugačije. Voljeli bi da radna skupina svih udruga obiteljske medicine dođe na razgovor", kazala je.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo