Kristina i Valentina odlično! / Liječnik nakon operacije razdvajanja sijamskih blizanki: '14 sati raditi na djeci od 2 kilograma je umijeće'

Valentina i Kristina još će neko vrijeme ostati na intenzivnoj njezi jer pred njima je još zahvata

15.5.2019.
19:00
VOYO logo

"Imamo hrvatsku liječničku reprezentaciju", upravo se tako prozvao tim liječnika iz KBC-a Zagreb koji stoji iza senzacionalnog uspjeha u hrvatskoj medicini - uspjeli su razdvojiti iznimno kompleksno spojene sijamske blizanke.

Tim od 14-ero liječnika izveo je početkom godine jednu od najzahtjevnijih zahvata. U pitanju je drugi takav slučaj u svijetu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jednoj sobi Valentina, a u drugoj njezina sestrica Kristina. Svega su nekoliko metara udaljene jedna od druge na odjelu neonatologije KBC-a Zagreb. No, sijamske blizanke su prije dva mjeseca bile spojene tijelima.

Povijesna operacija

Sada 4-mjesečne bebe, dijelile su jetra i crijeva i bile spojene donjim dijelom prsnog koša. Povijesnom operacijom koja je trajala punih 15 sati djevojčice su uspješno razdvojene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon same prve operacije uslijedilo je niz operacija. Sve su prošlo manje više u redu. 2 i pol mjeseca nakon operacije, djevojčice su vrlo dobro", kazao je pročelnik Zavoda za dječju kirurgiju KBC-a Zagreb, Tomislav Luetić.

No, prije zahvata liječnici su se 6 tjedana borili za život djevojčica koje su na svijet stigle 2 mjeseca prije vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oživljavane nakon poroda

"One su oživljavane nakon poroda jer su bile nezrele. Mi smo morali liječiti nezrelost pluća i crijeva", rekla je pročelnica Zavoda za neonatologiju KBC-a Zagreb, Ruža Grizelj.

Pripreme za operaciju trajale su mjesec i pol, iako su, kažu liječnici, potrebna 4 mjeseca priprema kako bi šanse za preživljavanje sijamskih blizanaca bila 80 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvo sam se služio literaturom, pogledao što su kolege radile, našao sam jedan sličan slučaj, no kolege su imale dosta više vremena na raspolaganju", kazao je subspecijalist rekonstruktivne kirurgije KBC-a Zagreb, Krešimir Bulić.

"Hrvatska medicina može i zna"

Veliki pothvat liječnici slave, pa su se u šali prozvali hrvatskom liječničkom reprezentacijom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska medicina može i zna i to vrhunski samo kada se uzme pristup koji je temeljit, sveobuhvatan", smatra specijalist opće, dječje i digestivne kirurgije KB-a Merkur, Danko Mikulić.

"14 sati raditi na djeci od 2 kg je umijeće i pogotovo jer smo to radili vlastitim snagama zahvaljujući mladim kolegama. 7 anesteziologa je sudjelovalo u uvođenju anestezije", rekao je predstojnik Klinike za anesteziologiju KBC-a Zagreb, Slobodan Mihaljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Valentina i Kristina još će neko vrijeme ostati na intenzivnoj njezi jer pred njima je još zahvata. Liječnici će im zatvoriti trbušne stijenke. A onda bi trebale kući, roditeljima, bratu i sestri u Viroviticu.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo