Vraća li se u politiku? / Ljevica u Hrvatskoj u potrazi za novim liderom, ali joj na vrata kuca stari - Zoran Milanović

U Amsterdamskoj koaliciji smatraju da bi sve stranke s lijevim predznakom trebale imati jednog kandidata

31.1.2019.
10:26
VOYO logo

Potraga za novim liderom već je dugo glavna tema na ljevici koja očajnički traži osobu koja bi ju mogla povesti u makar jednu izbornu pobjedu ili barem osigurati dostojanstven poraz.  Ali kako od odlaska Zorana Milanovića postojeće stranke nisu rodile nikakvo novo ime u tom prostoru počela je sijati zvijezda Dalije Orešković koja je najavila svoje političke ambicije, osnovala stranku i nabacila da razmišlja o kandidaturi za predsjednicu Republike.

I čim je Orešković to izgovorila odjednom je ponovo kao favorit ljevice uskrsnuo Zoran Milanović, zasad samo na fotografiji u druženju sa SDP-ovcima koji su se razišli s Davorom Bernardićem. Osim jela i pila na stolu im se našla i tema Milanovićeve kandidature za predsjednika Republike. Milanović ju nije ni prihvatio ni odbio, ali već to je bilo dovoljno da nahrani političke kuloare, medije i javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkako se fotografija druženja sa SDP-ovcima pojavila svi se pitaju samo jedno - znači li to da se bivši premijer vraća u politiku?

"Ovisi o Zoranu Milanoviću. Mi možemo imati svoje vlastite stavove o tome tko bi bio najbolji kandidat ali o tome će odluku donijeti on. On nije donio odluku da kreće, nit da ne kreće, on je kao prepoznatljiva osoba iz javnog prostora zapravo isplivao sam po sebi", kazao je Siniša Hajdaš Dončić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da bi on bio kandidat za predsjednika Republike moraju se poklopiti tri stvari. Prva stvar je da on to želi, druga stvar je da relevantna istraživanja pokažu da bi on bio najbolji kandidat i treća stvar je da stranka onda o tome donese odluku", smatra pak predsjednik SDP-a, Davor Bernardić.

I dok je aktualni predsjednik prema prethodniku suzdržan...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu komentirati večeru ručak na čemu nisam bio, nemojte to očekivati od mene", kazao je Bernardić.

... u Amsterdamskoj koaliciji smatraju da bi sve stranke s lijevim predznakom trebale imati jednog predsjedničkog kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da li  je to gospodin Milanović ili netko drugi mi ćemo sjesti procijeniti", rekla je predsjednica GLAS-a, Anka Mrak-Taritaš.

Amsterdamska koalicija jača svoje snage za europske izbore. Danas im se pridružio HSU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako ankete pokazuju da je to HDZ, najjača politička opcija su apstinenti – oni koji ne idu na izbore. Uvjeren sam da možemo biti faktor privlačnosti za one koji ne idu na izbore i nemaju za koga glasati", poručio je predsjednik HSS-a, Krešo Beljak.

Još je jedna novost na razmrvljenom lijevom frontu - u SDP se vraća bivši predsjednik države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno sa željom da ojačamo socijaldemokraciju i ja mislim da je to početak procesa, bez obzira što SDP ima svojih problema ali sam siguran da će prevladat svijest i da je to jedino mjesto gdje može ojačati jedna lijeva politička scena", rekao je bivši predsjednik, Ivo Josipović.

Stručnjaci kažu - nedostatak vizije i političkog vodstva mlade birače odguruje od aktualne ljevice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dvije trećine mladih ili birača koji su mlađi i skloniji bili SDP-u u ovom trenutku drži Živi zid po relevantnim istraživanja, a onda ostatak je skloniji se uputit drugim opcijama. Tako da ćemo dobit jednu mješavinu liberalnu lijevu kroz Amsterdamsku koaliciju, Živi zid koji uzima mlade birače lijeve i SDP koji se oslanja na one iznad 45", kazao je politički analitičar, Krešimir Macan.

A uz sve to na političku scenu dolazi i Dalija Orešković sa strankom Start. Iako se nitko još nije izjasnio, nju i Milanovića građani zasad vide kao glavne konkurente aktualnoj predsjednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema istraživanju koje smo objavili prije tri tjedna, aktualnu predsjednicu podržava 38 posto građana, drugi je Milanović, a treća Orešković, oni su jedini sa dvoznamenkastom potporom. 

"Tko god bude kandidat ljevice morat će imat veliku iskrenu podršku stranačke infrastrukture, bilo koje, a pitanje je uopće koliko je danas imamo s ovom fragmentacijom na ljevici, koliko vi mladi možete pomoći kandidatu ljevice", smatra Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, uoči predsjedničke utrke, sve spomenute čeka test europskih izbora.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo