Ulica na tri dijela / Lokalna politika zna biti još luđa: u Zaprešiću HDZ-ovac ujedinio cijelu oporbu zbog naplate parkiranja, a zajedno su 'raskomadali' Tita

U sjeni zaprešićke parking-drame uspjeli su se složiti da - 'raskomadaju' Tita. Do jučer se glavna ulica u Zaprešiću zvala Ulica Maršala Tita - ali su je danas podijelili na tri dijela

28.2.2018.
22:27
VOYO logo

U visokoj politici stvarno zna biti ludosti, ali još luđe zna biti u lokalnoj politici. U Zaprešiću recimo. Nakon što je gradonačelnik odlučio uvesti naplatu parkiranja krenuo je neviđen slijed događaja. 

Prvi put u povijesti jedan HDZ-ov gradonačelnik protiv sebe je ujedinio cijelu oporbu i tu u rasponu od SDP-a preko Živog Zida do stranke U ime obitelji koja se zove Projekt Domovina, a i jedna je HDZ-ovka zbog toga napustila stranku, a u političku dramu su se uključili i građani koji o tome pokreću referendum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače radi se o cijeni parkiranja od tri odnosno pet kuna po satu. Ali u sjeni ove parking-drame ipak su se uspjeli složiti da - "raskomadaju" Tita. Do jučer se glavna ulica u zaprešiću zvala Ulica Maršala Tita - ali su je danas podijelili na tri dijela. Jedan dio ulice sad se zove Ulica Alojzija Stepinca, drugi dio iste ulice sad se zove Avenija branitelja, a treći dio se ne zove nikako.

Od početka mjeseca u cijelom Zaprešiću po prvi put ikad naplaćuje se parking. Gradonačelnik HDZ-ovac kaže da je naplatu uveo zbog nereda na gradskim ulicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada sam dobio zamolbe građana i želje da napravimo reda u zaprešićkom parkiranju, to smo i napravili uz više nego popularne cijene", kazao nam je Željko Turk (HDZ), gradonačelnik Zaprešića.

A to su - prva zona pet, a druga tri kune. Ovaj znak ujedinio je oporbu čvršće nego Martina Dalić. Cijelu priču pokrenuo je Živi zid objavom videa u kojem gradonačelnik u kampanji tvrdi da "Grad Zaprešić ne namjerava uvesti naplatu parkinga".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato su pokrenuli i Facebook stranicu koja je okupila tisuće građana koji se protive naplati, a ne namjeravaju stati na tome.

"10. 3. krećemo u skupljanje potpisa za lokalni referendum, a onda osim naplate parkiranja bit će i pitanje o opozivu gradonačelnika", najavljuje Goranka Dorotić (ŽZ), gradska vijećnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je prekršio obećanje, pitali smo gradonačelnika. "Kada smo govorili u kampanjama da nema uvođenja parkinga, nisam mislio na čitav svijet ili na čitavo vrijeme u kojem možemo živjeti", odgovorio nam je.

Iako gradonačelnik tvrdi da poštuje želje građana, neki od njih kažu suprotno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zato što su to uglavnom stanari ovih kuća koji su ionako računali da će dobiti uz stan koji su kupili i parkirno mjesto, normalno, ne", kaže Mladen iz Zaprešića.

"Ovaj parking uopće nije ucrtan u zemljišnim knjigama, tj. u katastru. Ucrtan je samo prednji dio. Znači stanje u zemljišnjim knjigama ne odgovara stvarnom stanju i kako se na tome onda može vršiti parking?", pita se Vlatkica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Parking nije naljutio samo građane i Živi zid - nego cijelu oporbu: od U ime obiteljaša do SDP-a.

"Gradonačelnik je uspio umijeće nemogućeg - okupio oporbu i s lijeve i s desne strane u jednom istom cilju da se smanji ovaj namet i harač na građane Zaprešića", kazao nam je Danijel Saić (SDP), gradski vijećnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevjerojatno ali parkiranje je unijelo raskol i u HDZ.

U Gradskom vijeću Grada Zaprešića HDZ je sa svojim koalicijskima partnerima imao 11 vijećnika. Oporba je imala 10 vijećnika. No, nakon što je Ljiljana Popovački Račić izišla iz HDZ-a upravo zbog naplate parkinga, taj omjer mogao bi se poremetiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je dosta prosvjeda građana ispred same vijećnice i to me je u tom trenutku zabrinulo i onda sam se zapitala da li sam donjela ispravnu odluku što sam glasala za takav oblik naplate", kazala nam je LjiljanaPopovački Račić (NZ), gradska vijećnica.

Zbog parkinga je izašla iz HDZ-a, ali onda je naplatu opet  predložila. Po smanjenim cijenama.  Gradonačelnik je brzo prihvatio da sat u prvoj zoni košta 4 umjesto 5 kuna, i da zaprešićani imaju povoljnije mjesečne karte. Da mir bude stabilniji, ispunio je kolegici Račić još jednu želju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa kako sam ja sada nezavisna vijećnica ja sam mogla predložiti promjenu imena Ulice Maršala Tita i to sam i predložila", rekla nam je Ljiljana Popovački Račić (NZ), gradska vijećnica.

A to je gradonačelnik bez pogovora amenovao. Tako se od prije dva dana najveća zaprešićka ulica do pola zove Avenija Hrvatskih branitelja, a od pola Ulica kardinala Stepinca. Ima i treći dio, ime ćemo saznati u nekom novom nastavku Zaprešić sage.    

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo