GENERAL ZBORA / Lucić o Krvavom Uskrsu: 'Imao sam hrabre ljude, s ponosom ih se sjećam, a posebno Josipa Jovića'

Hrvatski redarstvenik Josip Jović bio je i prva žrtva Domovinskog rata

30.3.2019.
19:10
VOYO logo

Hrvatska obilježava 10 godina članstva u NATO-u pa je jutros održan i sastanak Stalnog odbora Parlamentarne skupštine NATO-a.  Premijer Plenković pritom je istaknuo da je parlamentarce zanimao pogled Hrvatske na situaciju na jugoistoku i istoku Europe, pitanje migracija, jačanje sposobnosti NATO-a. Poručio je kako je potrebno zadržati fokus međunarodne zajednice na jugoistoku Europe jer svjetska žarišta ponekad odvlače pozornost od susjedstva. 

Inače premijer je priznao da ne može obećati borbene avione do kraja mandata, a moguću novu nabavku komentirao je i ministar obrane Damir Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se na tome. Mi sustavno jačamo HV, jačamo sposobnosti HV-a, moderniziramo, naš stav je jasan - želimo zadržati borbeno zrakoplovstvo, istražujemo sve moguće opcije s ciljem da se izabere ono što je najbolje za Hrvatsku, a da hrvatski građani mogu to priuštiti."

Povodom 10 godina članstva Hrvatske u NATO-u, razgovarali smo s bivšim načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga, generalom zbora Josipom Lucićem.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit koliko je Hrvatska dobila članstvom u savezu, Lucić kaže: "Hrvatska je značajno napredovala jer su joj se otvorile institucije NATO-a. Omogućila je svojim časnicima u svim tijelima saveza, doprinosimo u okviru saveza mirovnim misijama i unapređujemo svoje opertivne sposobnosti. Radeći s europskim vojskama naši vojnici su značajno napredovali, školovani su, odlično govore jezike. Mi smo danas jedna uspješna članica NATO-a."

Hrvatska među deset članica NATO-a koje najviše troše na obranu, više od Njemačke i Španjolske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi pokušavamo izdvajati prema našim mogućnostima, težeći podignuti sustav obrane na najvišu razinu. Domovinski rat je bio skup, upravo zbog toga što nismo imali vojsku. Danas države izdvajaju za sustav obrane želeći se osigurati od budućih eventualnih loših događanja. Sve vojne osobe će vam reći da je poželjno više izdvajati, ali mi smatramo da mi danas dosta izdvajao. Posebno bih istaknuo ministra Krstičevića koji se izborio za povećanje proračuna", rekao je Lucić gostujući u RTL-u Danas.

U nedjelju obilježavamo obljetnicu akcije Krvavi Uskrs. General zbora Josip Lucić sudjelovao je u akciji, kao zapovjednik jedinice za posebne namjene MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je akcija, jedna od triju, kada se Hrvatska morala braniti od terorističkih aktivnosti. Pakrac, Plitvice i Borovo Selo su tri teroristička čina koja su ugrozila sve građane. Tada smo posjedovali samo policijske snage i ja sam bio jedan od zapovjednika te je kroz tu akciju pokazana odlučnost policijskih snaga da zaštite sve stanovnike Hrvatske i cjelovitost naše domovine."

Hrvatski redarstvenik Josip Jović bio je i prva žrtva Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada pogledamo Pakrac i Plitvice vidjet ćete da su hrvatski redarstvenici učinili sve kako se ne bi dogodile žrtve, no događaj u Borovu Selu pokazuje odlučnost velikorspske politike da započne rat u Hrvatskoj. Mi smo na Plitvicama ušli u zasjedu, željeli su nas poubijati. Bio je mrak i magla, imao sam veoma hrabre ljude. I danas se s ponosom sjećam svih njih, a posebno Josipa Jovića kojeg smo kao prvu žrtvu ispratili iz vojarne", zaključio je Lucić.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo