Iz Vlade peru ruke / Mala kronologija skandala s eurokovanicom - od skice na papiru do HNB-ove provjere dizajna: 'To je čista improvizacija'

Tek što su predstavljene, hrvatske eurokovanice našle su se u skandalu, točnije ona od jednog eura s likom kune

6.2.2022.
18:35
VOYO logo

Je li kuna na hrvatskoj kovanici eura ustvari škotska? Nakon brojnih upita da je pobjednički rad Riječanina Stjepana Pranjkovića vrlo sličan fotografiji škota Iaina Leacha - iz HNB-a poručuju: 

"Komisija za novac hitno je pristupila provjeri idejnog rješenja hrvatske strane eurokovanice s motivom kune. Po završenoj provjeri, Komisija će o svojoj odluci informirati javnost."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za svoj rad Pranjković je dobio 70 tisuća kuna, kako je osvojio još i dvaput drugo mjesto, ukupno 140 tisuća kuna. Magistar primijenjene umjetnosti objasnio je kako je radio. 

"Pa napravio sam neke skice na papiru i tražio materijale i jednostavno slagao i gledao kako će najbolje odgovarati", kazao je Pranjković prije dva dana te dodao da ga je nagrada najviše privukla da se prijavi na natječaj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'nisu slušali struku' /

Članica žirija o skandaloznom izboru eurokovanice: 'Nisu me slušali. Iz aviona je bilo jasno da ne barataju osnovnim pravilima struke'

Image
'nisu slušali struku' /

Članica žirija o skandaloznom izboru eurokovanice: 'Nisu me slušali. Iz aviona je bilo jasno da ne barataju osnovnim pravilima struke'

Pranjković o svemu više ne govori, posebno nakon što je otkriveno da se na društvenim mrežama prošle godine raspitivao o obradi fotografije u Photoshopu. Iz Vlade ističu svi natjecatelji morali su priložiti izjavu kojom jamče da su vlasnici autorskih prava. Da je to pitan sjeća se i drugi pobjednik za kovanicu s likom Nikole Tesle.

"Među prvim pitanjima je bilo odakle je slika, i to je slika s Wikipedije, koja mi je služila kao uzor da bi nastao moj motiv Nikole Tesle", kazao je Ivan Domagoj Račić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, sliku je kaže skroz obradio.

"Kosu sam potpuno posložio po svom, po slici se ne bi dobro razlikovalo. Pa sam dodao svoje prijelaze, većina je moj doprinos", tvrdi Račić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jednoj od komisija bila je i Ira Payer, iz Hrvatskog dizajnerskog društva. Natječaj je kaže bio osuđen na propast, što su HNB-u i rekli. Bio je otvorenog tipa, bez kriterija, i stiglo je svašta od crteža na papiru do karikatura, u konačnom odabiru nije odlučivala. 

"Ja ne bih upotrebljavala riječ plagijat već da to nije dizajn, to je improvizacija jedne mlade i neiskusne osobe. Tu nije bilo stručnog tijela koje je moglo to spriječiti ili prepoznati", kazala je Payer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji su posumnjali o svemu su obavijestili škotskog fotografa. On se inače bavi fotografijama životinja, a na svojoj stranici ima preko 300 onih s kunama.
HNB-u je poručio da bi trebali povući novčanu nagradu i navesti pravog autora fotografije. Ako krene u sudski postupak trebat će se dokazati svaki detalj.  

"Ovisi da li postoji element originalnosti je li se radi o neovlaštenoj preradi te fotografije britanskog umjetnika, ili se radi o inspiraciji kune na drvetu koja će se puno puta moći naći u toj poziciji s glavom prema gore i repom dolje", kazao je Dino Gliha, odvjetnik specijaliziran za autorska prava.

Ali gdje je granica, i je li ona prijeđena, HNB tek treba utvrditi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo