SASTANAK VLADE I PILOTA / Malenica o optužnici: 'Iz Srbije ništa službeno nije došlo. Blokiranje ulaska u EU? Inzistirat ćemo na jednoj stvari'

'Vlada je jasno istaknula da će zaštiti sve državljane i branitelje, generale, pilote', kazao je Malenica

22.8.2022.
19:50
VOYO logo

Prije sastanka pilota i Vlade oko srbijanske optužnice pokušali smo otkriti za koji se pravni manevar Hrvatska sprema. RTL-ova reporterka Dajana Šošić razgovarala je s ministrom pravosuđa Ivanom Malenicom koji je optužnice iz Srbije nazvao pokušajem politički montiranog procesa.

"Riječ je o pokušaju politički montiranog procesa. Vlada je jasno istaknula da će zaštiti sve državljane i branitelje, generale, pilote. Obavili smo razgovor s pilotima netom prije ljeta, razgovarat ćemo i ovaj tjedan. Iskoristit ćemo sva pravna sredstva koja nam stoje na raspolaganju", kazao je Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je kazao da Hrvatska u ovom konkretnom slučaju oko pilota neće dopustiti raspisivanje međunarodne tjeralice.

Image
OPTUŽNICA SRBIJE ZBOG OLUJE /

Borović za RTL: 'Premijer je izjavio da Hrvatska zna kako zaštiti pilote. E, sada čekamo to'

Image
OPTUŽNICA SRBIJE ZBOG OLUJE /

Borović za RTL: 'Premijer je izjavio da Hrvatska zna kako zaštiti pilote. E, sada čekamo to'

"To je sigurno jedan od konkretnih mehanizama i alata koje Hrvatska ima. Koa što smo razgovarali s pilotima, razgovarat ćemo u narednom razdoblju i s njima dogovarati konkretne pravne poteze ako do konkretnih informacija i podataka iz Republike Srbije dođe u Hrvatsku. imamo informacije koje dolaze iz Vučićevih medija, nemamo službenu komunikaciju u ovom predmetu. Ništa službeno iz Srbije još nije došlo", kazao je Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje razmišlja li se o dodatnoj pravnoj pomoći, Malenica je kazao da je u ovom trenutku prerano govoriti o konkretnim pravnim potezima.

"Rekli smo da ćemo učiniti sve da zaštitimo generale, dignitet Domovinskog rata. Postoji presuda u Haaškom sudu koja je potvrdila opravdanost i legitimitet vojno redarstvene akcije Oluja tako da će svi potezi ići u tom smjeru", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na tvrdnje odvjetnika žrtava iz Srbije Dušana Bratića koji je kazao da je laž da su pilotima prekršena prava jer nisu imali priliku da se očituju.

"To su neistine. Hrvatska je provela 3 tisuće kaznenih postupaka koji se odnose na ratne zločine. Nemamo u konkretnom slučaju u zadnjih godinu dana neodgovorene zamolnice koje se odnose na Srbiju. Mi smo članica EU, jasno smo se usmjerili što se tiče našeg poretka i zakonodavstva EU, a postavlja se pitanje što Srbija radi u tom smjeru i žele li ući u EU", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malenica je odgovorio i je li ovo razlog za blokiranje Srbije na njenom putu prema Europskoj uniji.

"Ovakav način i ovakvo zakonodavstvo koje imamo u Srbiji, ova kvazi jurisdikcija koja se zloupotrebljava nije jedan od načina kako država koja pretendira ući u EU treba imati. Hrvatska će iskoristiti sve pravne mehanizme koji stoje na raspolaganju. Istaknuli smo određena mjerila, određene aktivnosti smo poduzeli, inzistirat ćemo da se kvazi jurisdikcija makne i da se određena pitanja riješe bilateralno", kazao je Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo