gube kunu po litru / Mali distributeri nafte nakon sastanka s ministrom Filipovićem: 'Dio nas će sigurno zatvoriti crpke'

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL/Facebook

Dio manjih crpki mogao bi se spasiti tako da nastavi prodavati ostali asortiman, ali bez goriva...

21.6.2022.
15:22
Igor Soban/PIXSELL/Facebook
VOYO logo

Ministar gospodarstva Davor Filipović danas se sastao s malim distributerima goriva.

"Saslušao sam njihove prijedloge, sastanak je bio konstruktivan, otvorit ćemo komunikaciju i nastojat ćemo doći do rješenja u idućim danima", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i navode malih i srednjih distributera koji kažu da su pred zatvaranjem.

"U idućim danima smo dogovorili da ćemo dostaviti niz podataka koje ćemo zajednički odraditi. Nastojat ćemo pronaći najbolje rješenje kako bi svi što manje osjetili udar koji je prisutan", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i ideju malih distributera da se dodjeljuju vaučeri.

"Saslušali smo njihove prijedloge i dogovor je bio da nećemo izlaziti s detaljima nego kad budemo išli u smjeru određenog rješenja da ćemo to komunicirati", kazao je Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sastanak prijateljski, ali bez rješenja'

Iz Udruge malih trgovaca naftom, čiji su se predstavnici sastali s ministrom, kažu da je sastanak prošao u prijateljskom tonu, ali ipak bez rješenja za većinu malih distributera.

"Na jednom sastanku ne možemo riješiti naše probleme. Mi smo podastrli naše probleme, ministar i njegovi suradnici su prihvatili naše izvješće o stanju naših marži i poslovanja, shvatili su da po litri goriva u prosjeku gubimo jednu kunu i da je to neodrživo za nas. Obećali su da će riješavati na neke od načina naš problem, a mi ćemo im poslati svoja izvješća o poslovanjima. Nakon toga, tko uspije opstati, možda može računati na malo bolje uvjete", rekao je za RTL.hr predstavnik udruge Armando Miljavac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što će se na žalost sigurno dogoditi je da će dio našeg članstva morati zatvoriti benzinske postaje, jer jednostavno nemamo financijskih sredstava da prodajemo gorivo pod ovim uvjetima, jer to je stvarno katastrofalno s obzirom na to da svaka benzinska pumpa, koliko proda litara toliko kuna dnevno izgubi", dodao je.

Dio crpki će nastaviti, ali bez goriva…

Rekao je da će dio distributera sigurno imati problema s otvaranjem pumpi nakon što ih jednom zatvore, što će značiti da će morati zatvarati i firme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Većina malih distributera nema financijskih mogućnosti da servisira taj manjak koji se stvara. Jednostavno, jedina logična stvar koju možemo napraviti, a da ne uništimo potpuno firmu, je da prestanemo prodavati gorivo na kojem gubimo tolike novce", rekao je.

Image
ZBOG NAJNOVIJE MJERE /

Izračunali smo koliko će tank goriva na autocesti biti skuplji. Diskriminiramo turiste? 'Neka idu vlakom'

Image
ZBOG NAJNOVIJE MJERE /

Izračunali smo koliko će tank goriva na autocesti biti skuplji. Diskriminiramo turiste? 'Neka idu vlakom'

To znači da bi  određene crpke mogle nastaviti prodavati ostale proizvode iz asortimana, no izbaciti gorivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda je to jedna od opcija. Mada, vi morate plaćati ljude, energiju. Možda je to moguće ako neka mala pumpa napravi kontakt s kupcima, na nekoj frekventnoj lokaciji koja je važna za lokalne kupce, gdje mogu kupiti duhan ili neke druge potrepštine koje pumpa nudi kao dodatni asortiman. Pretpostavljam da to može biti, ali gorivo sigurno neće prodavati", rekao je Miljavac.

Ponovio je da ovo nije problem koji se može riješiti ad hoc, jer se ne odnosi samo na ministarstvo gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je kompleksan problem unutar države i ono što je bitno, nadam se da će premijer stvarno učiniti ovo što je izjavio, s nama rješavati probleme. Vjerujem da ne bi davao takve izjave da se iza toga ne krije neka ozbiljna namjera", kazao je Miljavac.

Na pitanje jesu li s ministrom razgovarali o novom sastanku i kada se on može očekivati, Miljavac je rekao da najprije moraju kompletirati dokumentaciju o poslovanju, no da su na vezi s ministarstvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo