SVE O BITKI ZA VUKOVAR / Malo tko je odgovarao za zvjerske zločine u gradu, koji su hrvatski branitelji tri mjeseca herojski branili

Živjeli su u podrumima, pod svakodnevnom kišom granata. Neprijatelj ga je na kraju osvojio i počinio zvjerstva

18.11.2021.
7:30
VOYO logo

Najkrvavija bitka u Domovinskom ratu trajala je 87 dana. Uvod u strašnu jesen dogodio se u svibnju 1991.-e. Dvanaestorica hrvatskih policajaca ubijena su u Borovu Selu. 
Pobunjeni Srbi iz okolnih sela ne gube vrijeme – naoružavaju  se i u ljeto kreću prvi napadi na grad. 

Agresor je bilo daleko moćniji i u ljudstvu i naoružanju. Jugoslavenska narodna armija i paravojne srpske snage – četnici i arkanovci – napadali su grad s kopna, iz zraka i s Dunava s više od 37.000 vojnika. U napadu je sudjelovalo i 700 tenkova, 500 oklopnih transportera, 428 komada artiljerije i brojno drugo naoružanje.  
Iako ne postoje pouzdani podaci, prema hrvatskim procjenama, tijekom borbi je  poginulo oko 6000 neprijateljskih vojnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, otpor je pružalo oko 4000 hrvatskih vojnika, od čega 1800 u opkoljenom gradu. Uz Hrvate, grad su branili i Srbi, Mađari, Rusini i drugi. Jedan od junaka bio je Francuz Jean Michel Nicolier, kasnije pogubljen na Ovčari. 

Image
Dobre priče iz Vukovara /

'Vukovar ima sve što ja želim: Malen grad, nema puno ljudi, društvo, tu je moj kafić, tu je cura koju volim'

Image
Dobre priče iz Vukovara /

'Vukovar ima sve što ja želim: Malen grad, nema puno ljudi, društvo, tu je moj kafić, tu je cura koju volim'

Raspolagali su sa skromnim naoružanjem. Neprijatelj je računao da će otpor slomiti u tri dana, ali hrvatski branitelji herojski su odolijevali puna tri mjeseca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi zapovjednik obrane Vukovara bio je Mile Dedaković Jastreb, vodio je legendarnu 204. vukovarsku brigadu. Nakon što je premješten u Vinkovce, obranu preuzima Branko Borković - Mladi Jastreb. Od ostalih - posebno se istaknuo zapovjednik obrane Borova naselja Blago Zadro. Poginuo je blizu Trpinjske ceste.

Image
Foto: Pixsell/Sanjin Strukić

(Mile Dedaković Jastreb - prvi zapovjednik Vukovara, Izvor: Pixsell/Sanjin Strukić)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom bitke za Vukovar, pobunjeni Srbi, sa sjevera i juga pokušali su probiti obranu. Međutim, hrvatski su branitelji pod vodstvom Blage Zadre, na Trpinjskoj cesti uništili 30-ak tenkova i oklopnih vozila JNA. Zbog toga je i dobila nadimak "groblje tenkova".

Nakon početnih neuspjeha, Generalštab JNA pregrupirao je snage. Obruč oko Vukovara početkom listopada sve više se stezao. Jedina veza s ostatkom slobodnog teritorija bio je tzv. Kukuruzni put – koji se držao do listopada. Početkom sloma obrane smatra se pad Lušca, kada je grad podijeljen na dva dijela. Zatim – padom Bogdanovaca pada i posljednji štit Vukovara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na grad je na dan padalo više od 7 tisuća različitih projektila. Vukovarska bolnica pod svakodnevnim je granatiranjem, a liječnici i sestre rade u nemogućim uvjetima – na kraju bez struje, vode, hrane, lijekova. 

Herojski otpor branitelja slomljen je 18. studenog, kada vojska ulazi u razrušenu bolnicu. Tada počinje teror. Iz bolnice je na Ovčaru dva dana poslije odvedeno i pogubljeno 200 ranjenika, a među njima i 18-ero djelatnika bolnice. Ovčara je postala simbol sjećanja na sve grobnice i zločine – od Borova naselja do skladišta Veleprometa i drugih. U srpskim koncentracijskim logorima mnogi su mučeni, izgladnjivani, ubijani. A žene silovane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo branitelja raspolaže podacima koji govore o više od 1700 poginulih na hrvatskoj strani. Prognano je oko 22 tisuće ljudi. Hrvatska i dalje traga za 520 nestalih osoba s područja Županije. 

Image
Foto: Pixsell/Emica Elvedji

(Pixsell/Emica Elvedji)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svijet je tada obišla i snimka tužne kolone i uplakane djevojčice u plavom kaputiću, koja je pokazala nemoć i nebrigu međunarodne zajednice. 

Vojni vođa pobunjenih Srba u Hrvatskoj bio je Mile Mrkšić. Osuđen u Haagu na 20 godina zbog zločina - umro je na odsluženju zatvorske kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veselin Šljivančanin odležao je osam godina. Na slobodi je, piše knjige i član je srpske vladajuće stranke SNS-a. Miroslav Radić oslobođen je optužbi, kao i Jovica Stanišić i Franko Simatović

Goran Hadžić i Slobodan Milošević umrli su bez presude. Željko Ražnatović Arkan ubijen je u mafijaškom obračunu u beogradskom hotelu prije 21 godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Srbiji je suđeno za zločine na Ovčari, kao i u Lovasu. Hrvatski tužitelji proveli su više postupaka, ali kazne su Vukovarcima slaba utjeha. Iako su zauzeli Vukovar, za Srbe i JNA to je bila Pirova pobjeda. Bili su materijalno i moralno oslabljeni, a Vukovar je otupio oštricu idućih neprijateljskih poteza. Nakon mirne reintegracije 97.-e - dio 
Vukovaraca vratio se u grad i na ruševinama bolnih uspomena pokušavaju 
graditi bolju budućnost.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo