SLIJEDI SASTAVLJANJE VLADE / Mandatar Milanović: Ne gajim iluzije!

'Jedini način za izlazak iz krize je srediti financije i gospodarski rast', objavio je Zoran Milanović nakon što je od predsjednika Ive Josipovića dobio mandat za sastavljanje nove hrvatske Vlade.

14.12.2011.
11:39
VOYO logo

Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je u 11 sati čelnike Kukuriku koalicije - SDP, HNS, IDS i HSU, te na temelju konačnih službenih rezultata za 7. saziv Hrvatskog sabora povjerio mandat za sastavljanje Vlade predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću.

"Uvjerili ste me da imate većinu u Saboru, povjeravam vam mandat da sastavite Vladu. Čestitam vam na izbornom uspjehu i želim puno uspjeha u radu", rekao je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hvala. Jedini način za izlazak iz krize je srediti financije i gospodarski rast. U ovim vremenima krize, za uspjeh nam treba organiziranija država. Politika je konfliktan poziv, ne gajim iliuzije, da svi budemo na istoj strani, ali moramo se dogovoriti oko temeljnih ciljeva", rekao je Milanović.

Novinarka RTL-a upitala je Milanovića za stav o novoj aferi koja se stavlja na teret njegovom koalicijskom partneru Radimiru Čačiću vezano uz kredit Croatia osiguranja tvrtki Coning dva dana prije izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović se pokušao izvući i rekao da će sam Čačić odgovoriti na to pitanje nakon ove konferencije. Ipak prokomentirao je da mu se čini da u tom kreditu nema ništa sporno, budući da je tvrtka jamčila s imovinom koja premašuje vrijednost kredita.

Predsjednik je izvijestio kako će konstituirajuću sjednicu Sabora sazvati idući tjedan. "Hoće li biti u utorak ili čevrtak, mislim da to nije najvažnije, važno je da se sjednica dobro pripremi, a usuglasit ćemo se oko vremena. Vlada će biti, sasvim sigurno kao i sjednica Sabora, vrlo vrlo skoro", rekao je Josipović. Napomenuo je da je mandatar dužan u roku od 30 dana od dobivanja mandata program i članove vlade predstaviti Hrvatskom saboru i od zastupnika zatražiti povjerenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi je, pak, posao nove Vlade izrada proračuna za iduću godinu, jer će se na proračunu, naglasio je Milanović, vidjeti koliko je vlada ozbiljna i odlučna. "Rokovi su do kraja ožujka, a zadatak je da to bude ranije. To je prva važna poruka koju moramo poslati hrvatskoj javnosti i međunarodnim financijskim institucijama. Kriza je tu, ona je duboka, proračun mora biti i socijalni i razvojni, a teško će biti postići i jedno i drugo".

Hrvatsku, napomenuo je, čeka i referendum o ulasku u EU, najavivši aktivnu politiku nove vlasti da što više građana izađe na referendum i glasuje za članstvo Hrvatske u toj nadnacionalnoj integraciji. "Sve ima alternative, pa i EU, Hrvatska nema alternative, a ovdje se radi o hrvatskom interesu. Tako ga vidimo i tako ćemo ga i pokušati objasniti građanima i biračima", poručio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da je pri kraju posla oko kadrovskih rješenja u novoj vladi, koju će predstaviti Saboru nakon što se konstituira idući tjedan. "Još trebamo vidjeti kada će to biti. Želimo biti potpuno normativno i zakonodavno spremni za taj čin, nema potrebe žuriti s jedne strane, a s druge strane nemamo puno vremena", rekao je.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo