prokomentirao i eurozonu / Marić nakon izvješća agencije Fitch: 'Pozitivna ocjena, drago mi je. Debeljak? Nije se dogovorio'

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Predsjednik Brodosplita jednom je mediju rekao: 'Slavodobitno smo riješili problem'

7.5.2022.
13:49
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Ministar Zdravko Marić stao je pred medije kako bi prokomentirao izvješće kreditne rejting agencije Fitch. "Nakon razgovora koje smo vodili proteklih tjedana, svi možemo biti zadovoljni, kreditni rejting RH je očuvan. To je jedna stepenica više u investicijskoj zoni i s pozitivnim izgledima. U izvješću se jasno apostrofira koji bi čimbenici mogli, trebali utjecati idućih godina".

Pojašnjava da su negativni moguće okretanje putanje javnog duga i to na način da se on poveća pak ako bi se dogodila značajnija odgoda ulaska u eurozonu. "Duboko vjerujem da nijedan ni drugi čimbenik se neće dogoditi", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, kao pozitivan je naveden ulazak u euro, a Marić govori kako ćemo iduća dva mjeseca svi zajedno biti puno pametniji.

Zaključio je kako se ministarsto financija, odnosno njegove projekcije u velikoj mjeri podudaraju s onima agencije Fitch.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IZGLEDI ZA RAST /

Plenković o ulasku u eurozonu nakon pozitivnog izvješća agencije Fitch: 'Donijet će koristi'

Image
IZGLEDI ZA RAST /

Plenković o ulasku u eurozonu nakon pozitivnog izvješća agencije Fitch: 'Donijet će koristi'

"Što se tiče fiskalnih projekcija, kao ministru finacija posebno mi je drago da je i u tom djelu na tragu napora i ostvarenja. Nakon zaista dobrog rezultata prošle godine, trend će se nastaviti i u godinama koje slijede", tvrdi.

Zaključuje kako je sve skupa pozitivna ocjena te kako je jako dobrodošlo izvješće u okolnostima pa svima zajedno daje poticaj za nastavak ovoga što rade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je i kako su svi kriteriji za ulazak u eurozonu ispunjeni te kako čekamo izvješće konvergencijskih lista. Važan je, tvrdi, i kriterij inflacije, a sada kada izađu podaci i za travanj, misli da će i ti kriteriji biti zadovoljeni.

Upitan i o strahu oporbe od snižavanja standarda građana, a tvrdi kako su dokumentom pokušali pobrojati koristi i nedostatake te je bilanca pokazala da je više pozitivnih nego potencijalno negativnih učinaka. "Pozitivni će imati dugoročan učinak", navodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi i kako na ovu razinu inflacije u RH, uvođenje eura nema nikakvog utjecaja ili je on minimalan. Sve argumente iz sabora uzima u obzir, kaže.

Debeljak se dogovorio s HBOR-om?

Upitan je li Debeljak postigao dogovor sa HBOR-om kaže kako nikakav dogovor nije postignut. "Razgovori su u tijeku, prije nekoliko dana sam komentirao problematiku, a svatko će iz mojih riječi pročitati što želi", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekao sam da je to složena situacija koja se dodatno posložila, uz dva dodatna elementa. To su otvaranje predstečajnih nagodbi koji otvaraju proceduralnu, ali i i vremensku komponentu. S druge strane, u ministarstvu financija gledamo zahtjev za protestirano jamstvo", dodaje.

Zaključuje kako je značajan interes radnika, održivost poslovanja, ali je situacija složena, takva kakva jest. "Još uvijek nemamo jasnu sliku svih elemenata koji bi nam mogli pomoći da utvrdimo je li proces održiv. Žao mi je da HBOR bude izložen takvim vrstama pritisaka samo jer pokazuju dobru volju", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo