OBRATITE PAŽNJU / Markotić i Beroš o smrti dječaka koji je imao koronu: 'Ovi simptomi roditeljima moraju postati sumnjivi...'

Nema potrebe da se sada od svake temperature radi panika, ali roditelji trebaju pratiti stanje svog djeteta, kazala je Markotić

25.1.2021.
13:27
VOYO logo

Članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite na konferenciji za novinare odgovarali su i na pitanja o smrti 10-godišnjeg dječaka zaraženog koronavirusom koji je jučer preminuo u Zagrebu nakon što je razvio multisistemski inflamatorni sindrom. 

Ministar zdravstva Vili Beroš i ravnateljica Klinike dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić rekli su da je dječak iz dječje bolnice u Klaićevoj prebačen u bolnicu dr. Fran Mihaljević jer su oni bili iskusniji u liječenju takvih stanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je dječak prebačen iz Klaićeve?

"Od početka se nije sumnjalo u Covid-19 infekciju. Čak štoviše, početni rezultati su bili negativnI. No, kada je stigla potvrda PCR pozitivnog nalaza, onda je zbog maksimalnih uvjeta za liječenje Klinika za infektivne bolesti odabrana kao ona ustanova koja daje najveće šanse za liječenje te infektivne bolesti", kazao je Beroš. 

Image
134 NOVOZARAŽENIH /

Božinović: 'Ne možemo ići prema većim popuštanjima.' Komentirao je i zabavu u KB Dubrava

Image
134 NOVOZARAŽENIH /

Božinović: 'Ne možemo ići prema većim popuštanjima.' Komentirao je i zabavu u KB Dubrava

"U Klinici je već liječeno 17 takvih bolesnika pa su postojala veća iskustva u liječenju i Covid bolesnika, a i bolesnika s tim upalnim sindromom pa je bilo logično da se dijete premijesti u Kliniku", kazala je Markotić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što roditeljima treba biti sumnjivo?

Ministar Beroš je kazao da takvo "opasno i opsežno zbivanje" nikada ne dođe bez popratnih simptoma. "Znači, glavobolje, visoke temperature, bolovi u trbuhu, povraćanje, proljev su oni elementi koji roditeljima moraju postati sumnjivi i moraju neodgodivo uzrokovati posjet liječniku", rekao je Beroš. 

"Malo je vjerojatno da će netko iz čista zdravlja u nekoliko sati uči u takvo multisistemsko zatajenje. Pojava same bolesti i sindroma moguća je nakon asimptomatske faze bolesti, ali kada krene ovakav razvoj bolesti onda je potpuno pristutna ovakva simptomatologija. Znači, dugotrajnija visoka temperatura, pogotovo izna 39, glavobolja, opće loše stanje, bolovi u trbuhu i ostalo je signal svim roditeljima da moraju najozbiljnije razmisliti o stanju djeteta", rekao je Beroš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Markotić je dodala da se većina ljudi, kada se pojave takvi simptomi, i uputi kod liječnika. "Bitno je i za zdravstvene djelatnike, ako dijete ne dođe direktno kod pedijatra i infektologa, da  razmišljaju o ovom sindromu i da se djeca testiraju. A ako roditelji znaju da je dijete boravilo u sredini gdje je bilo Covid pozitivnih, da se misli i na takvu situaciju", rekla je Markotić. 

"Nema potrebe da se sada od svake temperature radi panika, ali roditelji trebaju pratiti stanje svog djeteta i u slučaju opisanih simptoma trebaju otići do infektologa ili pedijatra i liječnika", kazala je Markotić.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo