VRATILA SE U SISAK / Medicinska sestra o radu u Njemačkoj: 'Nisam se snašla. Ne doživljavam povratak kući kao poraz'

Plemenito zanimanje, tvrde, ne bira mjesto, ali zato srce kaže - dom je dom, a njihov je Hrvatska

16.10.2019.
15:30
VOYO logo

Dok je gotovo 40 tisuća ljudi napustilo Hrvatsku prošle godine, njih 26 tisuća se ipak vratilo svojim domovima. Isto su ove godine učinile dvije medicinske sestre koje su nakon rada u Njemačkoj i Austriji shvatile da je njihov život bio i ostao u Sisku. 

Vratile su se svojim kutama u sisačkoj Općoj bolnici i kažu ne žale zbog odluke. U istoj bolnici svoju budućnost vidi i mlada hrvatska liječnica iz Kanade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novac ili obitelj

Zajedno su koračale hodnicama sisačke bolnice gotovo 20 godina, a onda su nakratko promijenile smjer. Senka se na godinu dana okušala u istoj ulozi u Njemačkoj, a potom se vratila. 

"Probala sam, okušala sam se. U svemu tome se nisam najbolje snašla. Otišla sam iz privatnih razloga, radila sam godinu dana i odlučila sam se vratiti također iz privatnih razloga. Ovo je moj dom, tu se nalazim, ovo je moja kuća", govori za RTL Danas Senka Pulek, medicinska sestra u Općoj bolnici Sisak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivana je također iz privatnih razloga odlučila spakirati kofere i uputila se u Austriju gdje je radila u drugoj branši.  

"Tamo sam bila tri mjeseca i vratila sam se jer se nisu ispunila moja očekivanja", dodaje Ivana Bužančić, također medicinska sestra iz Siska. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima Komore medicinskih sestara od ulaska u Europsku uniju 2013. do danas - 1068 medicinskih sestara napustilo je Hrvatsku. Potvrdu za odlazak iz Komore ove godine je zatražila 201 osoba. Medicinskih sestara nedostaje 12 tisuća - bolje uvjete pronašle su vani. 

"U Njemačkoj se može zaraditi, ali su stanovi jako skupi i sa jednom plaćom kao što sam ja bila, čovjek ne može opstati", kaže Senka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajedno sa Senkom i Ivanom, više od 500 medicinskih sestara radi u sisačkoj Općoj bolnici. Ravnatelj kaže da očekuje još zapošljavanja i povrataka. 

 "Mi itekako smo sretni da su nam se sestre vratile i bit ćemo sretni i ako nam se druge vrate", dodaje ravnatelj Opće bolnice Sisak, Tomislav Dujmenović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, iz Kanade je u Hrvatsku, u istu tu bolnicu stigla 27-godišnja liječnica. Upisala je Medicinski fakultet u Zagrebu pa je u Sisku specijaloizirala oftalmologiju. 

"Svi u Kanadi Hrvati i tamo zajednica govore kako bi se htjeli vratiti, a meni je bila prilika malo biti ovdje za vrijeme fakulteta. Zavoljela sam i tako sam i ostala", govori nam Ana Blaženka Zorić, koja je sada također zaposlena u sisačkoj bolnici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povratak kao uspjeh

Dok mnogi smatraju da je osobni poraz vratiti se iz inozemstva, medicinske sestre kažu - ništa nije sramota. 

 "Ja ne gledam na to  da je to moj poraz, 5-6 godina unazad sam razmišljala o odlasku van i mislila da bi mi bilo krivo da nisam pokušala", kaže Senka.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Svoj povratak gledam kao veliki uspjeh što sam se vratila u svoju bolnicu, što sam među svojim ljudima i što mogu raditi posao koji volim", rekla nam je Ivana. 

Plemenito zanimanje, tvrde, ne bira mjesto, ali zato srce kaže - dom je dom, a njihov je Hrvatska. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo