Čekaju 11 godina / Medicinske sestre, vozači u štraku: 'Mi nismo bedaki!' Traže ujednačenje plaća. Domovi zdravlja zabrinuti

Objavili su koga neće prevoziti u štrajku, za Beroša kažu: "On kaže da nije naš poslodavac. Tko je ako nije Ministarstvo zdravstva? Da nije vodovod!?'

16.5.2022.
18:40
VOYO logo

Više od 400 vozača saniteta i 300-ak medicinskih sestara i tehničara u osam hrvatskih županija od jutros su u štrajku. Traže izjednačavanje plaće na razini cijele države koje se razlikuju i do tisuću i pol kuna. Mnogi prijevozi već su otkazani, a štrajkat će, poručuju, sve do ispunjenja zahtjeva.

Za ovo se, kažu, bore 11 godina jer nisu vozači dostavljači već vozači saniteta. Zorana Čičak Kulić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihova vozila danas stoje. Vozači saniteta više ne mogu čekati.

Image
NAJAVLJUJU I ŠTRAJK /

Vozači saniteta planiraju tužbu protiv Ministarstva zdravstva: Kroz 10 godina plaća im manja za 1.500 kuna

Image
NAJAVLJUJU I ŠTRAJK /

Vozači saniteta planiraju tužbu protiv Ministarstva zdravstva: Kroz 10 godina plaća im manja za 1.500 kuna

Sindikalni povjerenik Vladimir Markuš: "Mi jesmo vozači ali nismo bedaki, ovo je kulminiralo. Mi smo rekli da imamo strpljenja, ali, gledajte, svakome strpljenju dođe kraj… Do kada čekati, ja imam 60 godina, pa prije ću umrijeti nego dobiti koeficijent. To je suludo da 11 godina nitko ne riješi problem."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traže uredbu koja će na razini cijele države ujednačiti koeficijente zbog koji se njihove plaće razlikuju i po 1500 kuna ovisno o županiji.

U prosjeku jedan vozač na dan preveze i 15 pacijenata, a uz to im pomažu s čime god treba. Radi ih 30 posto, pa je veliki broj vožnji na kontrole otkazan, a hitne pacijente su zbrinuli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

50% pacijenata neće moći na kontrole

Robert Ferk, vozač saniteta Krapinsko-zagorske županije: "Sigurno jedno 50 posto pacijenata neće biti zbrinuto na kontrole i to, onkološke pacijente i ove koji idu na dijalize, to smo riješili."

Robert Mikša, vozač saniteta Krapinsko-zagorske županije: "Pacijenti su pojedini u teškom stanju, ovisni su, neki su i samci, nemaju obitelj, nikoga, mi mnogo puta i uskočimo u apoteku, trgovinu, vezani su za nas."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U štrajku je više od 400 vozača i 300 medicinskih sestara i tehničara u sanitetu.

Martina Boldiš, medicinska sestra u sanitetu Krapinsko-zagorske županije: "Osjećamo se degradirano. Nije isto kad određene sestre po drugim županijama dobivaju 1500 kuna veću plaću. Pa šta smo mi manje vrijedne? To je pitanje koje postavljamo ministru Berošu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štrajkaju u 8 županija, a u još 7 vozači saniteta koji nisu pod domovima zdravlja nego pod zavodima za hitnu medicinu, ne mogu štrajkati, ali rade isključivo prema pravilniku. Iako iz ministarstva poručuju da svi pacijenti dobivaju potrebnu skrb, ravnatelji domova zdravlja su zabrinuti.

Možda će ići i na potpuni prekid rada

Nada Dogan, ravnateljica Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije: "Razgovarala sam s liječnicima obiteljske medicine, da barem za prva dva dana pokušamo samo ono najnužnije, da se smanji broj putnih naloga da vidimo kakva će biti situacija. Zabrinuti smo, vrlo je teško organizirati sanitetski prijevoz inače, a kamoli sada."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vozači saniteta poručuju da ih se resorni ministar odrekao, a njegove reakcije danas nema.

"Najavom štrajka gospodin Beroš nas se odriče i kaže da on nije naš poslodavac. Tko je onda? Tko je ako nije Ministarstvo zdravstva? Tu smo u Zagorju, možda nam je vodovod poslodavac. Možda da nas gospodin Butković prihvati, on je ministar prometa", kaže sindikalni povjerenik Markiš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva, ako bude potrebno ići će poručuju i na potpuno obustavu rada.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo