Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ALARMANTNI PODACI

Među najgorima smo u Europi: prosječni hrvatski pušač za vrijeme života popuši dobar stan

"Ne, ne, to mene nije interesiralo koliko novaca, za cigarete sam uvijek imao i našao od svoje desete godine, a sad imam 75", govori Karmin Tolić iz Rijeke"

Maja Brkljača/ 31.5.2018. u 10:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U Hrvatskoj pušači na mjesec za cigarete potroše 660 milijuna kuna. Ni kampanja s brutalnim slikama na kutijama očito ih ne smeta. 

Možda će promijeniti mišljenje sa sljedećom brojkom: pušač u svom životu na cigarete potroši vrijednost jednog stana. O ovim, ali i drugim brojkama uoči današnjeg Svjetskog dana nepušenja, govorilo se jučer u Rijeci

Znaju da je opasno, ali ne odustaju. Prijatelji, obojica liječeni od karcinoma, zapale kažu, zbog dosade i stresa.

"Ja sam imao prijatelja koji je otišao u Njemačku sad, koji je pušio 40 godina i otišao za djecom u Njemačku, ostavio je cigare nakon 40 godina i javlja mi da više ne puši! Zašto? Gore mu je 7 eura kutija cigara", priča nam Maksimilijan Hrelja iz Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U Hrvatskoj puši svaka treća osoba, u prosjeku 20 do 30 cigareta. Tko puši kutiju na dan i to najjeftinijih, svake godine u vjetar baci osam tisuća kuna. U 40 godina pušenja - 320 tisuća ili stan od 40 kvadrata. Pušači rijetko rade takvu računicu.

"Ne, ne, to mene nije interesiralo koliko novaca, za cigarete sam uvijek imao i našao od svoje desete godine, a sad imam 75", govori Karmin Tolić, također iz Rijeke. 

Upravo se čita

Ipak, statistika je zabrinjavajuća.

"Na neslavnom smo trećem mjestu u Europi, u jednom velikom europskom  istraživanju, prema pušenju 15-godišnjaka, dakle učenika prvih i drugih razreda srednjih škola, gdje utvrđeno da 23 posto učenika svakodnevno puši", zaključuje Darko Roviš iz Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Edukacijom u školama, ta se brojka, kažu stručnjaci, može smanjiti za 30 posto. Zato je 300 učenika uoči Svjetskog dana nepušenja na Korzu pustilo balone pod svjetskim motom Duhan slama srca.

"Sedmi sam razred, jedan dečko puši redovito, onako, a znam da ih je dvoje probalo", kaže Stela Denona učenica 7. razreda, dok njezina kolegica Lorena Palačinović smatra da osmaši puše zato jer time žele privući pažnju pred drugom djecom.

Primorsko - goranska županija godinama provodi edukaciju u više od 50 škola s 10 tisuća učenika, a model su preuzele još tri županije. Proračunskih milijun i 150 tisuća kuna -  ulaganje je koje će se, kažu, višestruko isplatiti pomogne li da se učenici ne navuku na cigarete.

Maja Brkljača/ 31.5.2018. u 10:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba