temperatura do 34 celzija / Meteoalarm izdao upozorenje za velik dio Hrvatske: I danas velike vrućine, pazite na zdravlje

Image
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

Temperatura će dosegnuti 34 stupnja, međutim bit će još manje vlage u zraku nego u četvrtak

14.6.2019.
8:49
Grgo Jelavić/Pixsell
VOYO logo

Na Jadranu će cijeli vikend biti sunčan i vrlo vruć, a i more se već fino zagrijalo, u četvrtak mu je temperatura bila između 21 i 26 Celzijevih stupnjeva.
Na kopnu će ipak biti nešto neugodnije, uz višu temperaturu zraka, i više vlage, tako da se u nedjelju vraća  sparina, a poslijepodne i navečer su moguća i lokalna nevremena s tučom! 



No prije toga nam se nastavljaju relativno stabilne vremenske prilike. 
Tlak zraka je počeo rasti, i taj porast se nastavlja i danas, a u našoj blizini neće biti ciklona niti fronta. Tako će prijepodne biti pretežno vedro - rijetko gdje uz malo visokih i tankih oblaka. Puhat će slab vjetar, na moru maestral. Najniža temperatura na kopnu od 14 do 19, a na Jadranu od 20 do 23, međutim ona će ponovno brzo rasti pa će već oko 8 sati ujutro postati vruće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u drugom dijelu dana u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj ostaje sunčano, samo uz malo visokih, tankih oblaka. Temperatura će dosegnuti 34 stupnja, međutim bit će još manje vlage u zraku nego u četvrtak pa će ta vrućina biti podnošljivija.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu sunčano, čak i pretežno vedro, no vrlo vruće: 33, 34 stupnja, a u Slavonskom Brodu i Županji moguće i 35. Puhat će samo slab vjetar, no bit će manje sparno nego što je bilo u četvrtak. 

U Dalmaciji vedro i vrlo vruće, uglavnom između 31 i 33. U Šibeniku i do 34, a u unutrašnjosti: osobito u Benkovcu, Drnišu, Kninu te južnije u Metkoviću i do 36. Na moru će vrućinu malo olakšavati slab do umjeren maestral. 

U Istri, na Kvarneru te u Gorskom kotaru i Lici posliijepodne će biti pretežno sunčano i vrlo vruće - samo uz malo oblaka. Puhat će slab maestral, pod Velebitom i malo bure. Najviša temperatura  između 30 i 33 stupnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu vrhunac toplinskog vala

U subotu vrhunac toplinskog vala. Na kopnu će temperatura biti oko 35 stupnjeva. Ipak, neugodniji ćemo osjećaj imati u nedjelju kad se vraća i sparina. Tako će poslijepodne i navečer biti lokalnih pljuskova,  a moguće su i jače izražene oluje!

Meteoalarm izdao žuto upozorenje

Zbog iznimno visokih temperatura Meteoalarm je za petak izdao žuto upozorenje za regije: Zagreb, Osijek, Rijeka, Knin, Split i Dubrovnik. Zbog visokih vrućina, upozoravaju, mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Meteoalarm
Image
Foto: Meteoalarm

U subotu će vrijeme biti još opasnije. Meteoalarm je izdao upozorenje za cijelu Hrvatsku, žuto za regije Zagreb, Karlovac, Osijek, Knin, Split i Dubrovnik te narančasto za riječku regiju.

Od ponedjeljak na kopnu ugodnije, na Jadranu sunčano

Od ponedjeljka zato malo ugodnije, no još uvijek uz povremene pljuskove.

Na Jadranu i dalje pretežno sunčano - jedva da će se i osjetiti pogoršanje koje će od nedjelje zahvatiti kopnene krajeve. Samo će u ponedjeljak zapuhati malo bure i temperatura će se neznatno spustiti, a rijetko je moguć i poneki kratak pljusak. 

Znači, imat ćemo još ćemo tri vrlo vruća dana i neugodno tople noći, a onda će prvoj polovini idućeg tjedna vrućina malo popustiti - no dobra vijest za sve one koji idu na more jest da će na Jadranu ostati sunčano. Na kopnu ipak malo oblačnije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo