PRIKUPLJANJE NOVCA U TIJEKU / Mila uskoro ide u SAD na liječenje: 'Amerika se činila nedostižnom, a i sad se sve čini kao san'

Image
Foto: Vijesti.hr

Pred Milinim roditeljima ovih je dana bila još jedna teška odluka

31.3.2019.
11:54
Vijesti.hr
VOYO logo

Mila Rončević u utorak putuje avionom u SAD gdje će je liječiti od leukemije u Children’s Hospital of Philadelphia, bolnici u kojoj, smatraju njezini roditelji, ima najbolje šanse za preživljavanje. Jučer je u Dječjoj bolnici na Kantridi, gdje leži na Odjelu hematoonkologije, trebala početi primati kemoterapiju, no roditelji su odlučili da ipak još neće jer onda ne bi mogla putovati.

''To je vrlo agresivan oblik kemoterapije'', otkriva njezina majka Sanja Matijević Rončević, i sama liječnica u KBC-u Rijeka i objašnjava da bi Mila tu kemoterapiju trebala primati pet dana, a nakon toga toliko bi oslabila da najvjerojatnije ne bi mogla preživjeti put, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je to teška odluka o kojoj su Milini roditelji razmišljali posljednja dva dana. Ili kemoterapija, pa mjesec dana oporavka i terapija klofarabinom, lijekom koji je također vrlo težak, ili SAD. A Amerika se činila nedostižnom.

Milin otac Marin Rončević u srijedu je pokrenuo kampanju preko Facebooka, uključili su se svi njegovi prijatelji i poznanici, a potom i mediji. Još tada mislio je da će cijena liječenja biti oko milijun američkih dolara, a u četvrtak navečer doznao je iz bolnice u Philadelphiji da će cijena biti oko 2,8 milijuna dolara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko god želi pomoći, može to napraviti donacijama na račun HR36 4133 0063 1100 0264 4 na ime Marin Rončević, opis plaćanja obavezno - ‘darovanje za zdravstvene potrebe - liječenje Mile Rončević’.

Pomoć za malu Milu nezaustavljivo pristiže,a podaci od nedjelje ujutro na stranici Life for Mila govore da je prikupljeno točno 1.517.995,85 američkih dolara od potrebnih 2,8 milijuna. Tu nisu uključene uplate na inozemni žiroračun koje bi tek trebale sjesti u ponedjeljak, sve netbanking uplate od vikenda, koje će se također proknjižiti u ponedjeljak, ni silne donacije koje su se prikupljale u stotinama kafića, frizerskih salona, trgovina u cijeloj Hrvatskoj, kao ni novac prikupljen na desecima humanitarnih događaja, organiziranima ovog vikenda za Milino liječenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milini roditelji ganuti su svime što se zadnjih dana događa, a njezin otac Marin Rončević kaže da u utorak kreću put SAD-a, Sanja, Mila i on, a Milina starija sestrica, četverogodišnja Petra, ostaje u Rijeci. U Philadelphiji će biti najmanje godinu dana u kontinuitetu jer toliko će, kako su im rekli, minimalno trajati liječenje.

Javljaju se razni ljudi koji im žele pomoći sa smještajem, a jedan od njih je i Dragan Janković koji je objavio svoj poziv na Facebooku: ''Dragi moji prijatelji, čuo sam da u utorak dolazi na lijecenje u Philadelphiju djevojčica Mila iz Hrvatske. Ja živim u tom gradu s obitelji i mogli bismo osigurati  sobu za smještaj dok traje liječenje. Molim svakoga tko bi mogao pomoći oko uspostavljanja kontakta s Milinom obitelji da mi javi. Mi bismo mogli i pokupiti ih na aerodromu. Hvala svima tko mi pomogne da pomognemo ovoj djevojčici i njezinoj obitelji''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U skupljanje novca za Milino liječenje uključili su se građani Hrvatske, ali i dijaspora. Župa sv. Nikole Tavelića u Sydneyju uplatila je 11.000 australskih dolara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

" Večeras je poslano u nadi da će spasiti jedan mladi život. Hvala od srca svima koji ste sudjelovali", objavljeno je na Facebook stranici župe gdje pozivaju vjernike da i dalje uplaćuju donacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo