PREPUCAVANJA NE PRESTAJU / Milanović izvrijeđao EU i Visokog predstavnika u BiH. Plenković poručio: 'Nema što raditi pa onda radi štetu'

Međunarodnu zajednicu Milanović je nazvao dementorima iz Harrija Pottera

23.6.2022.
20:30
VOYO logo

Jutros, upravo uoči sastanka Europskog vijeća, predsjednik Republike sazvao je konferenciju za medije i na Pantovčaku prozvao premijera i Vladu jer BiH nije, u istom paketu, dobila status zemlje kandidata za europsko članstvo.

I to uz objašnjenje da kad je happy hour - svi piju jeftinije. Usput je izvrijeđao i Europsku uniju i direktno Visokog predstavnika u BiH, a žestoki odgovor premijer mu je poslao iz Bruxellesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jasno je da on radi za nekog tko nije hrvatski interes", kazao je premijer Plenković.

"Ja radim za Hrvatsku, ne za Finsku, uz svo dužno poštovanje", poručio je predsjednik Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo se ozbiljno zapitati koja je to ekipa i za čije to moskovske interese oni rade. Ja radim za Hrvatsku, radim i za Hrvate u Bosni i Hercegovini", tvrdi premijer.

Upravo oko Bosne i Hercegovine predsjednik je krenuo u novu ofenzivu jer osim za Ukrajinu i Moldaviju i za BiH traži status kandidata za EU članstvo. Krivac zašto ga nema i vezuje se uz promjenu izbornog zakona ponovno isti: Vlada i premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SUKOB OKO PROŠIRENJA EU /

Čelnici Unije vijećaju o statusu kandidata Ukrajine i Moldavije dok neki čekaju već godinama

Image
SUKOB OKO PROŠIRENJA EU /

Čelnici Unije vijećaju o statusu kandidata Ukrajine i Moldavije dok neki čekaju već godinama

"Za koga radiš kad kažeš da je uvjet za ulazak Bosne i Hercegovine u ovom jedinstvenom, taktičkom trenutku, taktičkom trenutku to da promjeni zakon koji oni koji drže ključeve vlasti u Bosni i Hercegovini ne žele promijeniti", kazao je predsjednik Milanović.

"Bosnu i Hercegovinu Hrvatska zagovara kao kandidat, ja to govorim na svakom Europskom vijeću. On to možda ne zna. Nisam primijetio da je on to govorio dok je bio premijer. A gledajte, ako napravite sve što možete da ne dođe do dogovora između hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka, ako izvrijeđate one s kojima se Hrvati trebaju dogovoriti", tvrdi premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plenkovićevo ponašanje i postupci pokazuju da neće napraviti ništa, da čak neće dopustiti ni razgovore na ovu temu. Vi ćete ga pitat u herzu, on će govorit u trefu i to mađarskom ili u baštonima talijanskim", kazao je Milanović.

"To sad već poprima razmjere koji su zastrašujući, toliko negative i destrukcije koju dobivamo s njegove strane je štetno, sramotno, beskorisno, očito nema što raditi pa onda samo radi štetu, a na kraju sve iz ljubomore i pakosti", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Na čiji mig mislite kada govorite o davanju statusa kandidata Ukrajini i koji je po vama konkretan cilj? Cilj nije sporan, pustimo sada to, može, ja sam to misli podržati nekakvim predsjedničkim pismom i u trećem mjesecu ali ako je i Bosna i Hercegovina unutra. Kada je happy hour svi piju jeftinije. Ne može biti happy hour samo za vas", poručio je Milanović.

"Sramoti sebe, ja za Hrvatsku sve što radim radim mudro, dobro i na korist hrvatskim građanima Ovdje svatko tko pretjerano lupa šakom o stol, pokazuje dozu nezrelosti, agresije pa čak i nekakvog dječjeg sindroma taj svakako završi loše", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodnu zajednicu Milanović je nazvao dementorima iz Harrija Pottera, a prozvao je i direktno i Visokog predstavnika Christiana Schmidta.

"Taj nekakav Šmajt, Šmit, njemački oficir što on zna", pitao se Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čovjek očito apsolutno ne prati ništa i ništa ne zna. Kad ništa ne znaš neka pogleda svoja postignuća. Što je on napravio? Vrijeđa Ameriku, vrijeđa Europsku uniju, vrijeđa predsjednicu Komisije, predsjednika Europskog vijeća“, izjavio je premijer Plenković.

Iz Ured Visokog predstavnika u BiH zbog Mihanovićevih izjava poslali su diplomatsku notu hrvatskoj ambasadi u kojoj podsjećaju da je Hrvatska potpisnica Daytonskog sporazuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Finskoj premijerki nije bilo sporno što je Milanovića koju minutu pričekala u svečanoj sobi.

"Dosad se nitko nije žalio. Malo se ponašamo kao da smo vlasnici provincijskih pansiona. Gost je uvijek u pravu. Nije baš uvijek u pravu", poručio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Premijerka je bila jako, jako fina. Bila je jako fina na pressici tako da bolje da ne otvara tu temu!", tvrdi premijer.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo