pratite na portalu / Milanović jasno poručio: 'Načelnik Stožera i drugi zapovjednici će biti sa mnom u Okučanima. S Plenkovićem neće'

Predsjednik Zoran Milanović odgovarao je na pitanja u Borovu

29.4.2021.
16:00
VOYO logo

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović položio je vijenac i zapaliO svijeću u spomen na poginule hrvatske branitelje kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Vinkovci.

Nakon toga sudjelovao je na svečanosti obilježavanja 30. godišnjice ustrojavanja Kuna. Tijekom prigodnog obraćanja Milanović je komentirao "ratove koje danas vodimo", odnosno odlaske mladih ljudi iz Hrvatske. Kako je naveo, mala smo zemlja koja ima velike gubitke u populaciji jer mladi odlaze zbog novaca u druge zemlje EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kraj današnjeg programa obilazaka predviđeno je polaganje vijenca kod Spomen-obilježja poginulim redarstvenicima u Borovu uoči 30. obljetnice pogibije 12 redarstvenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je komentirao obljetnicu Bljeska u Okučanima  i rekao da zapovjednici koji će biti s njime neće s Plenkovićem. 

“Bit će zapovjednici, Kruljac, Luka Džanko, to će biti moje izaslanstvo. Tko će biti s Plenkoviće, to ne znam, ali oni neće'' kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Bit će sa mnom na polaganju vijenaca u Okučanima'', rekao je Milanović o zapovjednicima

Predsjednik države kaže kako je to zapovjedio kroz usmenu zapovijed, kao što je to uvijek u povijesti Hrvatske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Osim kad neki ministar popije tablete za hrabrost kad mu šef dolazi u Vinkovce, upravo smo se razišli ko prijatelji, ja i ministar. Ali ja s ministrom neću polemizirat. Tu su moji savjetnici Lozančić i Hranj. Predsjednik je vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske uvijek, ne u ratu. Tuđman nikada nije proglasio ratno stanje, prema tome nikada nije mogao ni zapovijedati'', kazao je Milanović. 

Podsjetio je kako je on ranije kad je bio premijer odlazio do Kolinde Grabar Kitarović zbog vojnog mimohoda, i napomenuo kako ''treba pogledati što je Šeks govorio 2015. kada je u pitanju zapovijedanje''. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sad su lokalni izbori, svi su sad jako hrabri, a ministar će se morati ponašat kao običan ministar. Meni je jako ugodno u društvu u njegovu društvu, trebali smo zajedno ići na streljanu isprobati hrvatsko oružje. Inače to ne radim. Ali on je pod pritiskom", rekao je Milanović. 

Milanović je naglasio kako su oružane snage pod njegovom ovlasti, te je poručio kako ministar Božinović i HDZ ''raspolažu oružanim snagama kad treba u nekim lokalnim izborima vojne bagere koristiti da se neki vrtić gradi ili tako nešto''. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ministar neka razmisli šta mu radi njegov premijer. Kako ga u stvari maltretira. Već mjesecima ne donosi odluku o avionima. Pa reci, ide ili ne ide. Očito ministar na to nema nikakav utjecaj, moj ministar Kotromanović bi već dao ostavku'', komentirao je hrvatski predsjednik.

Komentirao je i otvoreno pismo koje potpisuje Stevo Culej u kojemu poziva državni vrh na zajedništvo u Okučanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kad je Culej uzeo ravnotežu, jasno je svima koliko je sati'', komentirao je predsjednik države.

''Danas sam ovdje i htio sam se naći s načelnikom ove općine, ne znam kako se zove, iz SDSS-a je. Na kavi, ne da on dolazi ovdje. Onda je nastupila agonija, panično je krenuo izbjegavati sastanak, mora na konzultacije, na kraju on danas ne može. Sada je negdje iza roleta, ja ga pozdravljam. Došao sam ga pitati što ima s pravima Srba i ćirilicom ovdje'', izjavio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Danas mi je poručio da se dodvoravam ekstremnoj desnici, a nema veće dodvorice u hrvatskoj povijesti od njega. Ja se ne dodvoravam, ja razgovaram. Ako vojvođanski Hrvatski gledaju ovo možda izvuku poruku kako se trebaju ponašati preko'', kazao je Milanović o Pupovcu.

''Isti stil, isti stil imaju. Pašić je drugo, to je vrhunski političar bio, srpski, ali vrhunski. Nisam rekao da je Hitler, to nije. Milan Stojadinović, Mička, vojvoda od Čačka. Što je tu loše?'', komentirao je Milanović usporedbu Plenkovića i Stojandinovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na proces cijepljenja protiv koronavirusa u Hrvatskoj.

Milanović je komentirao i proces cijepljenja protiv koronavirusa. Rekao je kako stižu milijuni cjepiva i kako ćemo opet pobijediti koronu. No naglasio je kako je uvijek premijer taj koji je odgovoran, te kako je to razina centralizacije moći, vlasti, utjecaja, klijentelizma kakvu Hrvatska nije imala nikad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kad tako centraliziraš vlast, onda odgovaraš za sve, pa tako i za Gabrijelu Žalac, za svakoga odgovaraš. To je odgovornost od koje ne možeš pobjeći, kao ni od vlastitih riječi. Kad Šeks kaže da predsjednica skoro tenkove može izvesti, onda to obvezuje. Ja sam se čuvao takvih riječi prije šest godina kada nisam ni sanjao da ću biti predsjednik”, kazao je predsjednik RH.

''Premijer laže i priča o nekim rabljenim autima u Bruxellesu, a ja govorim o činjenicama. Za premijera smo dobili čovjeka koji je direktno s motokultivatora Tome Vinkovića sjeo za upravljač Ferrarija i fali mu nekoliko krugova. Činjenice su točne'', rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Meni ne znači da za mene pitaju u Bruxellesu, ali pitaju, by the way. Mene zanima što se događa u Hrvatskoj. Moj glavni grad je Zagreb i Borovo, jer i ovo su moji ljudi, ali načelnik im je papak, skriva se iza roleta, kao da sam došao naoružan'', izjavio je Milanović.

Milanović je govorio i o Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa te kazao kako je pokrenut postupak u slučaju njegovog putovanja u Albaniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Što znate o tome? Dobili su svu dokumentaciju prije godinu dana, a oni tek sada pokreću postupak”, kazao je Milanović.

Toma
Hotel Beograd
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike